×
×

Βραβεία 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

  • Dec 14, 2017
Η αυλαία του 20ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους έπεσε στο θέατρο «Απόλλων» στον Πύργο, παρουσία της υπουργού πολιτισμού και αθλητισμού Λυδίας Κονιόρδου η οποία έκανε μια σημαντική εξαγγελία για το μέλλον του θεσμού. Αναγνωρίζοντας την σημαντική προσφορά του στην παιδεία και τον πολιτισμό, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εξασφάλισε την χρηματοδότηση του φεστιβάλ για τα επόμενα τρία χρόνια, αυξάνοντάς την μάλιστα κατά 25%, μέσω τριετούς προγραμματικής σύμβασης χρηματοδότησης με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την «Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας ΚΟΙΝΣΕΠ», προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα το δημιουργικό και παιδαγωγικό του έργο. Μια σημαντική πρωτοβουλία για το μοναδικό κινηματογραφικό φεστιβάλ στην Ελλάδα με αποδέκτες παιδιά και νέους που γιόρτασε φέτος τα 20 του χρόνια και σε πείσμα των δυσκολιών που κατά καιρούς αντιμετώπισε, κατάφερε να καθιερωθεί διεθνώς ως ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ του είδους του.
Η συγκλονιστική ταινία «Μέρες της φράουλας» του Βίκτορ Έρικσον, μια συμπαραγωγή Σουηδίας-Πολωνίας, με θέμα τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας αλλοδαπών εργατών σε μια φάρμα συγκομιδής φράουλας της Σουηδίας, απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους στο επετειακό, 20ο Φεστιβάλ Ολυμπίας. Ο απαγορευμένος έρωτας του έφηβου ήρωα της ταινίας για την κόρη του αφεντικού καθρεφτίζει τις έντονες κοινωνικές αντιθέσεις, αποδεικνύοντας πως ακόμα και η πολιτισμένη Σουηδία έχει την Μανωλάδα της.
Το βραβείο σκηνοθεσίας ταινίας μεγάλου μήκους απέσπασε «Το ροκ συγκρότημα του χωριού» της Ρίμα Ντας από την Ινδία, η οποία ήταν παρούσα και το παρέλαβε συγκινημένη, μαζί με το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για την μικρή πρωταγωνίστριά της, Μπανίτα Ντας. Το κοριτσάκι, στην ταινία παλεύει με την φτώχια και της σκληρές συνθήκες ζωής και εργασίας σε έναν απέραντο υγρό κόσμο, όπου το νερό πλημμυρίζει το σπίτι της και καστρέφει τους ορυζώνες, μια από τις ελάχιστες πηγές τροφής της οικογένειας.
Το βραβείο σεναρίου απέσπασε η σοκαριστική, βασισμένη σε αληθινά γεγονότα ταινία «Μικρό Λιμάνι» της Ιβέτα Γκρόφοβα (Σλοβακία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Ουγγαρία) που περιγράφει παραστατικά την αδιαφορία μιας νεαρής μητέρας για την δεκάχρονη κόρη της που ζει σε αδιανόητες συνθήκες εγκατάλειψης και τελικά προσφέρει καταφύγιο σε δύο εγκαταλελειμμένα δίδυμα μωρά, χαρίζοντάς τους την αγάπη που ποτέ δεν δέχτηκε.
Το φεστιβάλ, που γιόρτασε τα εικοστά του γενέθλια, στέφθηκε με επιτυχία προβάλλοντας πάνω από 400 ταινίες σε 35 πόλεις της Περιφέρειας της Δυτικής Ελλάδας και διοργανώνοντας 40 εργαστήρια και 80 παράλληλες εκδηλώσεις. Στη δημοφιλή Camera Zizanio που προβάλλει δημιουργίες των ίδιων των παιδιών φέτος υποβλήθηκαν 1800 ταινίες απ’ όλον τον κόσμο.
Οι ταινίες που βραβεύτηκαν από τις κριτικές επιτροπές (αλλά και τις κριτικές επιτροπές παιδιών) έθιξαν καυτά θέματα της επικαιρότητας αλλά και της ανθρώπινης ιστορίας: εκμετάλλευση παιδιών, προσφυγάκια, συνθήκες διαβίωσης Ρομά, παιδιά θύματα του Ολοκαυτώματος, ρατσισμός, ξενοφοβία. Ο διακεκριμένος διευθυντής φωτογραφίας Νίκος Καβουκίδης, θερμός υποστηρικτής του φεστιβάλ, υπογράμμισε για άλλη μια φορά την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου, σύγχρονου και μεγαλύτερου χώρου στέγασης του φεστιβάλ –μια που το ιστορικό θέατρο «Απόλλων» δεν επαρκεί πλέον –με τον κόσμο να γεμίζει ασφυκτικά την αίθουσα.
Το κανάλι της Βουλή σε συνεργασία με το Φεστιβάλ, πρόσφατα εγκαινίασε μία δίωρη κυριακάτικη ζώνη προβολής ταινιών για παιδιά και νέους καθώς και μια ωριαία πρωϊνή ζώνη με δημιουργίες παιδιών. Όπως υπογράμμισε ο υπεύθυνος προγράμματος της Τηλεόρασης της Βουλής Κώστας Δήμος, το κανάλι της Βουλής είναι το μόνο στην Ευρώπη που προβάλλει τέτοιες ταινίες.
Παρόντες στην τελετή ήταν οι δήμαρχοι Πύργου και ‘Ηλιδας, Γαβριήλ Λιατσής και Χρήστος Χριστοδουλόπουλος που αναφέρθηκαν στην συμβολή του φεστιβάλ για την τοπική κοινωνία ενώ ο Γιώργος Γεωργιόπουλος, πρόεδρος του φεστιβάλ και Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, χαιρέτησε την Λυδία Κονιόρδου, «που εκτός από υπουργός είναι και μια μορφή του ελληνικού πολιτισμού», και ευχαρίστησε τα παιδιά όλου του κόσμου που έστειλαν τις ταινίες τους στο φεστιβάλ. Ο κύριος Γεωργιόπουλος ανέφερε πως «δεν είναι καθόλου μικρό πράγμα δύο τόσο μικρές πόλεις, κάθε Δεκέμβριο να γίνονται παγκόσμιες πόλεις μετέχοντας στο πολιτιστικό προϊόν αυτής της χώρας».

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΛΥΔΙΑΣ ΚΟΝΙΟΡΔΟΥ
Στη θερμή ομιλία της η κυρία Κονιόρδου ανέφερε πως πολλοί φίλοι της έλεγαν πως κάτι ιδιαίτερο συμβαίνει στο Φεστιβάλ Ολυμπίας, «αλλά δεν περίμενα να νοιώσω αυτό που ένοιωσα. Είμαι πολύ ευτυχής που είμαι εδώ. Σήμερα το φεστιβάλ ολοκλήρωσε την 20ετή του διοργάνωση. Όλοι εμείς αισθανόμαστε την ίδια ικανοποίηση και χαρά. Εσείς εδώ γιατί απολαύσατε καταπληκτικές ταινίες από όλον τον κόσμο και όμορφες δημιουργίες από παιδιά. Οι διαγωνιζόμενοι, μικροί και μεγάλοι γιατί είδατε τις ταινίες σας να προβάλλονται στο κοινό για το οποίο τις δημιουργήσατε. Οι διοργανωτές γιατί φέρατε σε πέρας μία ακόμα διοργάνωση με διεθνή ακτινοβολία. Κι εμείς, γιατί εμπιστευτήκαμε αυτό το θεσμό που δικαίωσε τις προσδοκίες μας εκπροσωπώντας επάξια την Ελλάδα στο εξωτερικό. Όταν πριν από 20 χρόνια το Φεστιβάλ έκανε τα πρώτα του βήματα σ’ αυτήν την πόλη λίγοι θα μπορούσαν να φανταστούν ότι θα αποτελούσε διεθνές σημείο αναφοράς για την κινηματογραφική κουλτούρα και εκπαίδευση. Είναι ένα κορυφαίο παράδειγμα του τι μπορούμε να πετύχουμε όταν έχουμε όραμα και στόχους. Οι άνθρωποι του, το επιβεβαιώνουν περίτρανα και στον Πύργο και στην Αμαλιάδα πλέον. Σήμερα βρίσκομαι εδώ για να ανακοινώσω την απόφασή μας για την ολόπλευρη στήριξη του θεσμό από το ΥΠΠΟ. Συγκεκριμένα: *Από το 2018 αυξάνουμε κατά 25% την οικονομική υποστήριξη προς το φεστιβάλ. *Υπογράφουμε προγραμματική σύμβαση με το φεστιβάλ για την διασφάλιση της λειτουργίας και την περαιτέρω ανάπτυξή του. Με τον τρόπο αυτό ελπίζω πως θα απαλλάξουμε τον θεσμό από την ετήσια αγωνία της επιβίωσης και θα συμβάλλουμε στην συνεχή ενδυνάμωση του φεστιβάλ σε όλα τα επίπεδα. Εκφράζουμε τα θερμά μας ευχαριστήρια και την πίστη μας στα νέα παιδιά…».
Κλείνοντας την βραδιά, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας Δημήτρης Σπύρου, που μαζί με το Νίκο Θεοδοσίου και τον Χρήστο Κωνσταντόπουλο δημιούργησαν το θεσμό, υπογράμμισε πως «ένας σημαντικός λόγος που φέτος καταφέραμε να δουλέψουμε τόσο αφοσιωμένα είναι πως υπήρξε μια συνέπεια από το ΥΠΠΟ: τα χρήματα τα πήραμε έγκαιρα, πριν ξεκινήσει το φεστιβάλ. Εκφράζω δημόσια τις ευχαριστίες μου προς την υπουργό η οποία ασχολήθηκε πολύ καιρό με την προγραμματική σύμβαση και όλες οι υπηρεσίες του υπουργείου εργάστηκαν συντονισμένα προς αυτόν τον σκοπό. Aλλά και με τον υφυπουργό παιδείας, τον κύριο Δημήτρη Μπαξεβανάκη, έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία».
Αναφερόμενος στα εικοσάχρονα του φεστιβάλ υπογράμμισε πως «μπαίνοντας στην τρίτη δεκαετία υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν. Υπάρχει ανάγκη για περισσότερους χώρους, αλλιώς το φεστιβάλ δεν θα έχει την δυνατότητα να αναπτυχθεί. Ωστόσο φέτος βοήθησε ο νέος Δημοτικός Πολιτιστικός Πολυχώρος της Αμαλιάδας και βέβαια το “Cine Cinema” της πόλης, που είναι ο καλύτερος κινηματογράφος της Ελλάδας. Εύχομαι σε όλους μας μια καλύτερη και ακόμα πιο δημιουργική δεκαετία…».

Δείτε τα βραβεία του Φεστιβάλ εδώ