×
×

Εκδόσεις - Παραγωγές

Το Νεανικό Πλάνο εκδίδει βιβλία, έντυπα, ενημερωτικά συγγράμματα και παράγει οπτικοακουστικά έργα με αντικείμενο την ιστορία, τη θεωρία, την αισθητική και την τεχνική του κινηματογράφου.

Βιβλία
 • ekdoseis page Το animation ως εργαλείο μάθησης

  Συγγραφέας: Σιάκας Σπύρος

  Στο βιβλίο αναπτύσσεται μια μεθοδολογία ένταξης επαγγελματικών πρακτικών και εκφραστικών εργαλείων δημιουργίας animation στην εκπαίδευση μέσα από συγκεκριμένες δραστηρίοτητες μάθησης. Ο προσδιορισμός αυτών των πρακτικών και εργαλείων δημιουργίας animation με παιδαγωγικούς όρους και ο σχεδιασμός των δραστηριοτήτων μάθησης κινούνται στο πλαίσιο μιας μαθητοκεντρικής παιδαγωγικής αντίληψης που δίνει ενεργητικό ρόλο στον μαθητή στο "ταξίδι" της μάθησης.
 • ekdoseis page Το παιδί στον Ελληνικό Κινηματογράφο - κινηματογραφικές αφίσες  Δίγλωσση έκδοση. Συγγραφείς: Θεοδοσίου Νίκος, Σπύρου Δημήτρης (εισαγωγή), Σισμάνης Χαρίλαος (επιμέλεια), Ζαμπέλη Κατερίνα (μεταφραστής) • ekdoseis page Ο Μετανάστης Κινηματογράφος - Οι Έλληνες στα πρώτα χρόνια του κινηματογράφου

  Συγγραφέας: Θεοδοσίου Νίκος.

  Έξι, φαινομενικά ασύνδετες, ιστορίες απαρτίζουν τα ισάριθμα κεφάλαια του νέου ερευνητικού έργου του Νίκου Θεοδοσίου.Οι ιστορίες καλύπτουν χρονολογικά τα πρώτα χρόνια της εφεύρεσης του κινηματογράφου – τέλη του 19ου, αρχές του 20ου αιώνα – κι αποκαλύπτουν άγνωστες, μέχρι σήμερα, πτυχές της συμμετοχής Ελλήνων στη διαδικασία της εφεύρεσης και την ανάπτυξη της νέας τέχνης.Όλα αυτά τα κεφάλαια συγκροτούν μια ενιαία ιστορία, την ιστορία των μεταναστών όταν αυτοί συνάντησαν τον νεογέννητο κινηματογράφο κι αυτός… μετανάστευσε και κυρίεψε τη γη!Η επιστημονική τεκμηρίωση όλων των παραπάνω υποστηρίζεται με πλούσιες αναφορές στις πηγές: ιδιωτικά και δημόσια κινηματογραφικά αρχεία του εξωτερικού και άλλες γραπτές πηγές. Ο Μετανάστης Κινηματογράφος είναι ένα βιβλίο ιστορίας που μπορεί να διαβαστεί σαν ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα.


 • ekdoseis page Τα παιδιά στις ταινίες του Φρανσουά Τριφό.

  Συγγραφέας: Σπύρου Δημήτρης

  Ο Φρανσουά Τριφό θεωρείται ο πλέον αντιπροσωπευτικός σκηνοθέτης της Nouvelle Vague (Νέο Κύμα). Χαρακτηρίστηκε επίσης ως ο κορυφαίος κινηματογραφιστής της παιδικής ηλικίας καθώς ανέδειξε, όσα ελάχιστοι στον παγκόσμιο κινηματογράφο, την πολυπλοκότητα του κόσμου των παιδιών και των εφήβων. Αυτή την "άγνωστη" ιδιότητά του μελετά και παρουσιάζει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό ο Δημήτρης Σπύρου, σκηνοθέτης της πολυβραβευμένης ταινίας "Ο ψύλλος" και καλλιτεχνικός διευθυντής του "Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους". Με την πολυετή ενασχόληση και γνώση του στο παιδικό και νεανικό σινεμά και με αφορμή τα είκοσι χρόνια από το θάνατο του γάλλου δημιουργού, ο συγγραφέας του βιβλίου αναφέρεται στην καταλυτική παρουσία του Τριφό στη γένεση του Νέου Κύματος, μελετά τις επιρροές του, αναλύει τις ιδιαιτερότητες της σκηνοθεσίας ταινιών με παιδιά και για παιδιά, παρουσιάζει τα προβλήματα ερμηνείας των παιδιών-ηθοποιών και, τέλος, διεξέρχεται μεθοδικά μια προς μια τις τέσσερις ταινίες "μαθητείας" για την παιδική και εφηβική ηλικία, ανακαλύπτοντας το νήμα που τις συνδέει με τα πολυτάραχα όσο και τραυματικά παιδικά χρόνια του μεγάλου γάλλου σκηνοθέτη.


 • ekdoseis page Μια ζωή ταινίες

  Συγγραφέας: Ροβήρος Μανθούλης

  Το πληρέστερο βιβλίο για το κινηματογραφικό έργο του Ροβήρου Μανθούλη. Με εκτενή βιογραφία, πλήθος ντοκουμέντων και φωτογραφιών, πλήρη φιλμογραφία (1957-2006), θεωρητικά κείμενα και επιλογές από κριτικές για τις ταινίες του. Επιμέλεια: Χρήστος Κωνσταντόπουλος
 • ekdoseis page Animation με Κούκλες

  Συγγραφέας: Σιάκας Σπύρος

  Σε αυτό το βιβλίο παρουσιάζεται μια μεθοδολογία δημιουργίας με την τεχνικής του animation με κούκλες προσαρμοσμένη στο επίπεδο της ερασιτεχνικής δημιουργίας με βάση την Ελληνική πραγματικότητα. Η εικονογράφηση και τα παραδείγματα αφορούν, τόσο σε επαγγελματικά φιλμ animation, όσο, κυρίως, σε περιπτώσεις εφαρμογής της προτεινόμενης μεθοδολογίας σε εργαστηριακά μαθήματα.
 • ekdoseis page Τα παιδικά μας παιχνίδια

  Η έκδοση αφορά έκθεση ζωγραφικής με θέμα τα παιδικά παιχνίδια, η οποία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Εντάσσεται στην αντίληψη του Φεστιβάλ, για την πραγματοποίηση όχι μόνο κινηματογραφικών εκδηλώσεων αλλά στη διαρκή και πολύπλευρη πολιτιστική παρέμβαση, με τα παιδιά και τους νέους πάντα στο επίκεντρο.
 • Υπό έκδοση

   Δημιουργία ταινιών σε σχολεία

   Συγγραφέας: Κυριάκος Χαριτάκης

   Το βιβλίο «Δημιουργία ταινιών σε σχολεία» είναι ένας πρακτικός οδηγός για μαθητές και εκπαιδευτικούς που θέλουν να μπουν για πρώτη φορά στην περιπέτεια της δημιουργίας ταινιών. Ο οδηγός συντάχθηκε από το νέο σκηνοθέτη και συνεργάτη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και Νέους και της Camera Zizanio, Κυριάκο Χαριτάκη και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων στη διάρκεια του 17ου Φεστιβάλ Ολυμπίας και της 14ης Camera Zizanio το Δεκέμβριο του 2014.