×
×

Το Νεανικό Πλάνο

neaniko page Η Δημιουργική Ομάδα για την Οπτικοακουστική Επικοινωνία και Έκφραση των Νέων Ανθρώπων «ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ» ιδρύθηκε το 1992 από κινηματογραφιστές, εκπαιδευτικούς και άλλα πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στο χώρο της τέχνης και του πολιτισμού. Από το 1998 απέκτησε μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με πρόεδρο τον σκηνοθέτη Δημήτρη Σπύρου, αντιπρόεδρο τον δημοσιογράφο Χρήστο Κωνσταντόπουλο και ειδικό σύμβουλο τον σκηνοθέτη-συγγραφέα Νίκο Θεοδοσίου.
Στοχεύοντας εξ αρχής σε μια ποιοτική πολιτιστική παρέμβαση θεσμικού χαρακτήρα με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση καινοτόμων δράσεων, οι οποίες απευθύνονται κυρίως στο παιδικό και νεανικό κοινό, το Νεανικό Πλάνο:

 • Ίδρυσε και οργανώνει κατ’ έτος από το 1997 το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους...

  που οι διεθνείς φορείς συμπεριλαμβάνουν μεταξύ των δέκα κορυφαίων του είδους παγκοσμίως.
 • Ίδρυσε και οργανώνει κατ’ έτος από το 2001 την Camera Zizanio...

  που είναι η μόνη ευρωπαϊκή διοργάνωση για τη δημιουργική έκφραση των νέων μέσω της σύγχρονης οπτικοακουστικής τεχνολογίας.
 • Σχεδιάζει και οργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις με εκπαιδευτική διάσταση διεθνούς ακτινοβολίας και εκδηλώσεις διευρωπαϊκής και διεθνούς συνεργασίας..

  και έχει επεξεργαστεί και υλοποιήσει δεκάδες προγράμματα σύνδεσης της Παιδείας και του Πολιτισμού.
 • Οργανώνει κάθε χρόνο εκπαιδευτικές αποστολές νέων σε διάφορες χώρες...

  και αναπτύσσει εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις σε νησιωτικές και ορεινές – μειονεκτικές περιοχές.
 • Σχεδιάζει και υλοποιεί ταχύρρυθμα και πολυήμερα εργαστήρια εκπαίδευσης εκπαιδευτικών στη χρήση των νέων ψηφιακών μέσων σε διάφορα πεδία στο σχολικό περιβάλλον...

  και εκπαιδεύει νέους επαγγελματίες αλλά και παιδιά και νέους στη δημιουργική χρήση των νέων τεχνολογιών.
 • Ίδρυσε και λειτουργεί τη μοναδική στην Ελλάδα Ταινιοθήκη Παιδικών και Νεανικών Ταινιών καθώς και...

  πανελλαδικό δίκτυο εναλλακτικής διανομής ταινιών για μαθητές Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης.
 • Λειτούργησε επί δέκα χρόνια το Cine ΦΙΛΙΠ στην Αθήνα, ως παιδικό κινηματογραφικό στέκι και...

  οργάνωσε δυο διεθνή συνέδρια με θέμα «Σχολείο και Κινηματογράφος» στην Αρχαία Ολυμπία.
 • Πραγματοποίησε τρείς Διεθνείς Συναντήσεις Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Αρχαία Ολυμπία, με παραστάσεις, θεατρικά εργαστήρια, σεμινάρια...

  με θέμα «Αρχαίοι Μύθοι στο Σύγχρονο Θέατρο».

Οι εκδηλώσεις χαρακτηρίζονται από καινοτόμο πνεύμα, οργανωτική αρτιότητα, ποιοτικές αισθητικές επιλογές, εκπαιδευτική διάσταση, ενεργό συμμετοχή των παιδιών, των νέων και των εκπαιδευτικών καθώς και από μαζική συμμετοχή του κοινού, κυρίως του νεανικού, και αναπτύσσονται:

I. Στην Ηλεία και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Ολυμπίας και της Camera Zizanio στον Πύργο και με ένα πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων σε δεκάδες πόλεις και χωριά κατά το πρώτο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου. Επίσης με κινηματογραφικά εργαστήρια, προβολές και εκδηλώσεις σε συνεργασία με τοπικούς φορείς καθ ́ όλη τη διάρκεια του έτους.

II. Σε εθνικό επίπεδο με τη διοργάνωση ετησίως περισσότερων από εκατό εκδηλώσεων, κυρίως σε νησιά της «άγονης» γραμμής και σε ακριτικές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, που περιλαμβάνουν προβολές, κινηματογραφικά εργαστήρια για παιδιά, νέους και εκπαιδευτικούς, ειδικά σεμινάρια και ημερίδες και οργανώνονται σε συνεργασία με σχολεία, εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς και άλλους τοπικούς φορείς.

III. Σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο με εκπαιδευτικές αποστολές σε πολλά φεστιβάλ και διάφορες άλλες διοργανώσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα και με τη συμμετοχή στελεχών του Φεστιβάλ Ολυμπίας και της Camera Zizanio σε διεθνή φόρουμ, συνέδρια κλπ. ή ως μέλη κριτικών επιτροπών σε διεθνή ή εθνικά φεστιβάλ.

Το Νεανικό Πλάνο έχει αναπτύξει συνεργασίες με δεκάδες φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό για τη διοργάνωση εκδηλώσεων και τη συμπαραγωγή προγραμμάτων. Ανάμεσα στους φορείς αυτούς είναι:

 • Διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ,

 • Διεθνείς θεσμικοί φορείς του παιδικού και νεανικού κινηματογράφου, στους σημαντικότερους από τους οποίους συμμετέχει με την ιδιότητα του μέλους,

 • Πανεπιστημιακά ιδρύματα και ειδικότερα παιδαγωγικά τμήματα, τμήματα ΜΜΕ και μεταπτυχιακά τμήματα ΑΕΙ καθώς και το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, όπου μέλη του ΔΕΠ συμμετέχουν στην Ο.Ε. του Φεστιβάλ Ολυμπίας,

 • Ανεξάρτητες Αρχές, όπως ο Συνήγορος του Πολίτη / Συνήγορος του Παιδιού, και διάφορα νομικά πρόσωπα , όπως Φυλακές Ανηλίκων κλπ.

 • Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της Unicef,

 • Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας,

 • Δήμοι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και άλλων περιοχών της χώρας,

 • Εκπαιδευτικοί, πολιτιστικοί και κοινωνικοί φορείς,

 • Φορείς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και συνδικαλιστικοί φορείς των εκπαιδευτικών,

 • Κινηματογραφικές λέσχες και δεκάδες πνευματικά κέντρα δήμων.