Με «Τέρατα», «Ψύλλους» και «Κουνουπάκια»!

Τα «Μαθήματα στο σκοτάδι» ξεκίνησαν για μια ακόμα χρονιά το κινηματογραφικό τους ταξίδι στις απομακρυσμένες και απομονωμένες περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, με κινηματογραφικές προβολές και αναλύσεις ταινιών από την Ταινιοθήκη του Νεανικού Πλάνου – με ταινίες πάντα εγκεκριμένες από το Υπουργείο Παιδείας – που απευθύνονται μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με μειωμένο εισιτήριο.

Πρώτος προορισμός ήταν η όμορφη πόλη της Κόνιτσας, όπου την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου, πρόβαλαν για τα μικρότερα παιδιά νηπιαγωγείου και του Δημοτικού σχολείου την ταινία animation «Ο Desmond και το τέρας του βάλτου» και για τα μεγαλύτερα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου την βραβευμένη ελληνική ταινία «Ο Ψύλλος». Παράλληλα έγιναν παρουσιάσεις και αναλύσεις των ταινιών σε συζητήσεις-παιχνίδια ερωταπαντήσεων με τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς.

Η επίσκεψή μας στην Κόνιτσα την Τρίτη 18 Οκτωβρίου εμπεριείχε και μία επιπρόσθετη παράλληλη απογευματινή προβολή της ταινίας «Το Σκασιαρχείο», όπως και την προβολή των δύο μικρού μήκους ταινιών που γυρίστηκαν στην Κόνιτσα κατά τα θερινά κινηματογραφικά εργαστήρια «Cine-δράσεις». Ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς για τον Κινηματογράφο και την Εκπαίδευση στην Ελλάδα σήμερα όπως και για την εκπαιδευτική σημασία των κινηματογραφικών εργαστηρίων, κάνοντας σχέδια για καινούργια σεμινάρια και ταινίες.

Δεύτερος προορισμός ήταν η πόλη της Καλαμπάκας. Έτσι την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου και στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου, πραγματοποίησαν την προβολή της ταινίας κινουμένων σχεδίων «Ένα Παραμύθι για δύο Κουνουπάκια» για τα μικρότερα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου, καθώς επίσης και την βραβευμένη ταινία «Βάλο» για τα μεγαλύτερα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου.

Επίσης έγινε παρουσίαση και ανάλυση ταινιών σε μια συζήτηση-παιχνίδι ερωταπαντήσεων με τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς.

Τρίτος και τελευταίος προορισμός ήταν το νησί της Ύδρας. Εκεί την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου στην Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη του Δήμου, πραγματοποιήθηκε η προβολή της ταινίας κινουμένων σχεδίων «Ένα Παραμύθι για δύο Κουνουπάκια» για τα μικρότερα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου και για τα μεγαλύτερα παιδιά η προβολή της βραβευμένης ελληνικής ταινίας «Ο Ψύλλος».

Παράλληλα έγινε παρουσίαση και ανάλυση των ταινιών σε μια συζήτηση-παιχνίδι ερωταπαντήσεων με τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς και προβολή μιας ταινίας για το «Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους».

Ακόμα την Τρίτη 25 Οκτωβρίου πρόβαλαν την ταινία «Πετώντας στα τυφλά» για τα παιδιά του Γυμνασίου, και μία επιπρόσθετη απογευματινή προβολή της ταινίας «Το Σκασιαρχείο» με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Όμως το γοητευτικό κινηματογραφικό μας ταξίδι συνεχίζεται και τον Νοέμβριο, όταν τα «Μαθήματα στο σκοτάδι» θα σαλπάρουν για τα νησιά του Κεντρικού Αιγαίου, και πιο συγκεκριμένα στην Άνδρο, την Τήνο, την Μύκονο τον Πόρο, τις Σπέτσες, την Αίγινα και το Αγκίστρι ενώ στην συνέχεια θα οδεύσουν προς τις περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και τις Κυκλαδες.