Στα νησιά του Αιγαίου

Ένα γοητευτικό κινηματογραφικό ταξίδι, Νοέμβρη και Δεκέμβρη, σε επτά νησιά της Δωδεκανήσου και πέντε νησιά των Κυκλάδων με την πραγματοποίηση 35 εκδηλώσεων (προβολή ταινιών, αναλύσεις, επιμορφωτικές συναντήσεις, κινηματογραφικά εργαστήρια), τις οποίες παρακολούθησαν 3.250 μαθητές, και 300 εκπαιδευτικοί και γονείς.

Τα «Μαθήματα στο σκοτάδι» ξεκίνησαν το κινηματογραφικό τους ταξίδι στις απομακρυσμένες και απομονωμένες περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας από το ακριτικό νησί του Καστελόριζου τον Νοέμβριο.

Έτσι την Κυριακή 14 Νοεμβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού σχολείου, πρόβαλαν για τα μικρότερα παιδιά την ταινία κινουμένων σχεδίων «Ο Κιρικού και η μάγισσα» και για τα μεγαλύτερα παιδιά την βραβευμένη ελληνική ταινία «Ο Ψύλλος».

Παράλληλα έγιναν παρουσιάσεις και αναλύσεις των ταινιών σε συζητήσεις-παιχνίδια ερωταπαντήσεων με τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς.

Δεύτερος προορισμός ήταν το νησί της Ρόδου. Την Δευτέρα 15 Νοεμβρίου επισκέφτηκαν το 5ο και το 9ο Δημοτικό σχολείο, και στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου πραγματοποίησαν την προβολή της γαλλικής ταινίας «Το Σκασιαρχείο» για τα μεγαλύτερα παιδιά. Επίσης έγινε παρουσίαση και ανάλυση της ταινίας, και με αφορμή την ταινία συζήτηση για την εκπαίδευση και τον κινηματογράφο με τα παιδιά και τους δασκάλους. (Στη Ρόδο επανήλθαμε στις 7 Δεκεμβρίου με τις προβολές των ταινιών «Οποπομόζ» για το 12ο Δημοτικό σχολείο Ρόδου και «Μια ιστορία για τον Άγιο Βασίλη» για τα Δημοτικό Σχολείο Ιαλυσού. Επίσης στις 17 Δεκεμβρίου με την προβολή της ταινίας «Fighter» για το 4ο Γυμνάσιο Ρόδου).

Την Τρίτη 16 Νοεμβρίου στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του Δήμου Νισύρου, πραγματοποιήθηκε η προβολή της ταινίας κινουμένων σχεδίων «Ο Κιρικού και η μάγισσα» για όλα τα παιδιά του Δημοτικού σχολείου, ενώ παράλληλα έγινε παρουσίαση και ανάλυση της ταινίας σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς.

Τα «Μαθήματα στο σκοτάδι» αμέσως μετά βρέθηκαν στην όμορφη Τήλο. Έτσι την Τετάρτη 17 και την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου “Ili di Rock Studios” πρόβαλαν για τα παιδιά του Νηπιαγωγείου την ταινία «Το Τσίρκο» , για τα παιδιά του Δημοτικού σχολείου την ταινία κινουμένων σχεδίων «Ο Κιρικού και η μάγισσα» και για τα μεγαλύτερα παιδιά του Γυμνασίου την ελληνική ταινία «Ο Ψύλλος». Παράλληλα και με την ευκαιρία του εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου, πραγματοποίησαν και την προβολή της ταινίας «Πολυτεχνείο Ραδιοφωνικές Μνήμες» αποτέλεσμα δουλειάς των μαθητών του 1ου Λυκείου Νέας Ιωνίας στα πλαίσια του κινηματογραφικού εργαστηρίου «Camera Ζιζάνιο» του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας η οποία αποτέλεσε την πρώτη ύλη για μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς.

Η Χάλκη ήταν ο επόμενος προορισμός την Πέμπτη 18 και την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου. Εκεί στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του Δήμου, πραγματοποιήθηκε η προβολή της ταινίας κινουμένων σχεδίων «Ο Κιρικού και η μάγισσα» για τα παιδιά του Δημοτικού σχολείου, και η προβολή της βραβευμένης ελληνικής ταινίας «Ο Ψύλλος» για τα μεγαλύτερα παιδιά του Γυμνασίου. Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε και η προβολή της ταινίας «Πολυτεχνείο Ραδιοφωνικές Μνήμες», με παράλληλες αναλύσεις των ταινιών και συζητήσεις για τον κινηματογράφο με την ενθουσιώδη συμμετοχή παιδιών, εκπαιδευτικών και γονέων.

Ύστερα τα «Μαθήματα στο σκοτάδι» πραγματοποίησαν ένα Τετραήμερο Κινηματογραφικών Προβολών στην Αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου Καρπάθου από την Δευτέρα 22 έως την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου, με προβολές ταινιών για παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Η επίσκεψή μας εκτός από τις παρουσιάσεις και τις αναλύσεις των ταινιών «Ο Κιρικού και η μάγισσα», «Ο Ψύλλος», «Το Σκασιαρχείο», και «Fighter», εμπεριείχε και δύο επιπρόσθετες επιμορφωτικές συναντήσεις με τίτλο «Εισαγωγή στην Κινηματογραφική Γλώσσα» για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές την Τετάρτη 24 και την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου με ειδικό συνεργάτη μας – σκηνοθέτη. Επίσης την Πέμπτη έγιναν και δύο επιπλέον εκπαιδευτικά εργαστήρια κινηματογράφου για τα μεγαλύτερα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου με τίτλο «Κινηματογραφικό Παιχνίδι». Ακόμη την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου τα «Μαθήματα στο σκοτάδι» έφτασαν μέχρι το απομακρυσμένο και ορεινό χωριό της Όλυμπου Καρπάθου, όπου πρόβαλαν για τα μικρότερα παιδιά την ταινία κινουμένων σχεδίων «Ο Κιρικού και η μάγισσα» και για τα μεγαλύτερα παιδιά την βραβευμένη ελληνική ταινία «Ο Ψύλλος» στην αίθουσα εκδηλώσεων της κοινότητας. Παράλληλα έγινε παρουσίαση και ανάλυση των ταινιών σε μια συζήτηση-παιχνίδι ερωταπαντήσεων με τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς και προβολή μιας ταινίας για το «Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους».

Έβδομος προορισμός στα Δωδεκάνησα για τον Νοέμβριο, αποτέλεσε το νησί της Κάσου. Εκεί την Τρίτη 31 Νοεβρίου πρόβαλαν για τα μικρότερα παιδιά την ταινία κινουμένων σχεδίων «Ο Κιρικού και η μάγισσα» και για τα μεγαλύτερα παιδιά την βραβευμένη ελληνική ταινία «Ο Ψύλλος» στην αίθουσα εκδηλώσεων της Αγίας Μαρίνας. Παράλληλα πραγματοποίησαν παρουσιάσεις και αναλύσεις των ταινιών και συναρπαστικές και δημιουργικές συζητήσεις με τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς, και επίσης την προβολή μιας επιπλέον ταινίας για «Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους».

Τακτικές ήσαν οι επισκέψεις των συνεργατών του προγράμματος «Μαθήματα στο σκοτάδι» στις Κυκλάδες. Αρχικά επισκέφτηκαν την Πάρο για ένα τριήμερο εκδηλώσεων στις 22, 23 και 24 Νοεμβρίου, προβάλλοντες για τα παιδιά των δημοτικών σχολείων τις ταινίες «Ο Κιρικού και η μάγισσα», «Μπαχ και Μπρόκολο» και «Μια ιστορία για τον Άγιο Βασίλη». Στις 2 Δεκεμβρίου προβλήθηκε στη Σύρο η ταινία «Οι μικροί τραγουδιστές της Όπερας του Πεκίνου», ενώ στις 3 Δεκεμβρίου είχε σειρά η Νάξος, όπου προβλήθηκε η ταινία «Vitus». Στη συνέχεια στην Ίο, όπου την Δευτέρα 13 Δεκέμβρη πραγματοποίησαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού σχολείου δύο προβολές της ταινίας κινουμένων σχεδίων «Ο Κιρικού και η μάγισσα» για τα παιδιά του Νηπιαγωγείου και τα μικρότερα παιδιά του Δημοτικού. Παράλληλα έκαναν παρουσιάσεις και αναλύσεις των ταινιών και συζητήσεις-παιχνίδια ερωταπαντήσεων με τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς.

Το ταξίδι ολοκληρώθηκε για το 2010 με τελευταίο προορισμό την Σαντορίνη, όπου πραγματοποιήθηκε ένα Τετραήμερο Κινηματογραφικών Προβολών στην Αίθουσα προβολών του Οινοποιείου Μπουτάρη από την Τρίτη 14 έως και την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου, με προβολές ταινιών για παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Η επίσκεψή μας εκτός από τις παρουσιάσεις και τις αναλύσεις των ταινιών «Ο Κιρικού και η μάγισσα», «Ο Ψύλλος», «Ξύλινη Κάμερα», και «Fighter» για τους μαθητές, εμπεριείχε και μία επιπρόσθετη παράλληλη απογευματινή προβολή της ταινίας «Το Σκασιαρχείο» για τους εκπαιδευτικούς, η οπόια έδωσε την αφορμή για μια ενδιαφέρουσα συζύτηση για τον «Κινηματογράφο και την Εκπαίδευση στην Ελλάδα σήμερα».

Μηνύματα, μηνύματα σου στέλνω με τα κύματα…

Επιλέγουμε μερικά από τα μηνύματα που μας έστειλαν άνθρωποι από περιοχές του Αιγαίου που επισκεφτήκαμε τους προηγούμενους δύο μήνες και ονομάστηκαν «άγονες» γραμμές, αλλά εμείς αρνούμαστε να υιοθετήσουμε τον όρο, γιατί πιστεύουμε ότι μπορούν να γονιμοποιηθούν:

«Ο καθένας μας σε αυτά τα μικρά μέρη μετατρέπεται σε ένα μικρό ψύλλο. Με τον υπολογιστή μας επικοινωνούμε με άλλους μικρούς ψύλλους ακροβολημένους σε όλη την Ελλάδα και δίνουμε το στίγμα μας. Είμαστε άφθονες μικρές κουκίδες διάσπαρτες σε μικρές νησίδες χωρίς καμιά δυνατότητα φυσικής επικοινωνίας. Τον χειμώνα έχουμε ελάχιστα δρομολόγια δεν μπορούμε να φύγουμε εύκολα. Θέλουμε επικοινωνία. Δεν χρειάζεται να ψάχνουμε ψύλλους στα άχυρα, οι ψύλλοι είναι παντού και προσοχή ειναι μεταδοτικοί. Τα μάτια μας να έχουμε ανοιχτά και το νού μας».

Χαρά Χρυσανθάκη, Καθηγήτρια Γυμνάσιου Τήλου

«Στα παιδιά άρεσε η προβολή που έγινε από το Νεανικό Πλάνο. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουν πολλές ευκαιρίες να παρακολουθήσουν κινηματογραφικές προβολές κι αυτή ήταν μια καλή αρχή. Ελπίζουμε σε συνέχεια. Φιλιά από τους ακρίτες»

Κατερίνα Ατζίδου, Καθηγήτρια, Γυμνάσιο Τήλου

«Εκ μέρους των συναδέλφων που παρακολούθησαν την παρουσίασή σας και εκ μέρους των μαθητών μας, σας ευχαριστούμε για την ωραία αφορμή για περαιτέρω δραστηριότητες που μας δώσατε και για τις προβολές των αξιόλογων ταινιών που μας προσφέρατε. Ελπίζουμε σε συνέχεια της συνεργασίας μας.»

Βαγγέλης Ηλιάδης, Διευθυντής του Γυμνασίου – Λυκείου Χάλκης

«Ευχαριστούμε πολύ!!! Συνεχίστε!!!»

Θεώνη Σιγάλα, Δασκάλα, Δημοτικό Εμπορειού Σαντορίνης