Τα «Μαθήματα» στην Ήπειρο

Τα «Μαθήματα στο σκοτάδι» συνέχισαν το κινηματογραφικό τους ταξίδι στις απομακρυσμένες και απομονωμένες περιοχές της Ελλάδας και τον Φεβρουάριο με εξορμήσεις στην Ήπειρο, και την πραγματοποίηση 26 εκδηλώσεων (προβολές ταινιών, αναλύσεις, επιμορφωτικές συναντήσεις) τις οποίες παρακολούθησαν 2910 μαθητές, και 350 εκπαιδευτικοί και γονείς σε 5 διαφορετικές πόλεις της ευρύτερης περιοχής.

Πρώτος προορισμός ήταν η πόλη των Ιωαννίνων, όπου πραγματοποιήθηκε ένα Τετραήμερο Κινηματογραφικών Προβολών στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών, από την Δευτέρα 14 έως και την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου, με προβολές ταινιών για παιδιά Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Αναλυτικότερα έγιναν παρουσιάσεις και αναλύσεις των ταινιών «Ο Κιρικού και η μάγισσα», «Ο Ψύλλος», «Βάλο», και «Ξύλινη Κάμερα» ενώ παράλληλα έγινε και μία απογευματινή προβολή της γαλλικής ταινίας «Το Σκασιαρχείο» για τους εκπαιδευτικούς προκαλώντας μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τον Κινηματογράφο και την Εκπαίδευση στην Ελλάδα σήμερα.

Δεύτερος προορισμός ήταν η πόλη της Κόνιτσας όπου την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου τα «Μαθήματα στο σκοτάδι» πραγματοποίησαν στο Γυμνάσιο Κόνιτσας ημερίδα ενημέρωσης με θέμα «Τα Επαγγέλματα του Κινηματογράφου», την οποία παρακολούθησαν οι μαθητές της Γ΄ Τάξης του Γυμνασίου με καθηγητές τους. Η εκδήλωση έκλεισε ευχάριστα με την παρακολούθηση Ταινίας «Το Σκασιαρχείο». Επίσης την Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Κόνιτσας πρόβαλαν για τα μικρότερα παιδιά του Δημοτικού την ταινία κινουμένων σχεδίων «Ο Κιρικού και η μάγισσα», για τα μεγαλύτερα παιδιά την ταινία «Βάλο».

Αμέσως μετά την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου τα «Μαθήματα στο σκοτάδι» βρέθηκαν στο Μέτσοβο, όπου, πραγματοποίησαν την προβολή της ταινίας «Fighter» για τα παιδιά του γυμνασίου και του λυκείου, καθώς και μία επιπλέον ταινία μικρού μήκους για την «Camera Ζιζάνιο», στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Μετσόβου.

Τα «Μαθήματα στο σκοτάδι» επανήλθαν στην πόλη των Ιωαννίνων, όπου αυτή την φορά πραγματοποιήσαν ένα Τριήμερο Κινηματογραφικών Προβολών στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών, από την Τετάρτη 24 έως και την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου με προβολές ταινιών για παιδιά Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Γυμνασίου. Αναλυτικότερα έγιναν παρουσιάσεις και αναλύσεις των ταινιών «Ο Κιρικού και η μάγισσα» και «Βάλο» ενώ παράλληλα έγινε ακόμα μία απογευματινή προβολή της ταινίας «Το Σκασιαρχείο» ελεύθερη για τους εκπαιδευτικούς και το κοινό. Τέλος επισκέφτηκαν και το Κέντρο Εξωσχολικής Απασχόλησης του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών «Ρόδα», όπου πρόβαλαν μια ταινία μικρού μήκους για την «Camera Ζιζάνιο» και είχαν μια μικρή ενδιαφέρουσα συζήτηση με τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς.

Επόμενος προορισμός στην Ήπειρο ήταν η πόλη της Πάργας, όπου στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του Γυμνασίου – Λυκείου, την Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου πρόβαλαν για τα παιδιά του γυμνασίου την ταινία «Το Σκασιαρχείο» και για τα μεγαλύτερα παιδιά του λυκείου την ταινία «Fighter».

Πέμπτο και τελευταίο προορισμό στην Ήπειρο, αποτέλεσε η πόλη της Πρέβεζας. Εκεί στο Νέο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Πρέβεζας την Τετάρτη 2 Μαρτίου πρόβαλαν για τα παιδιά του Γυμνασίου την ταινία «Ξύλινη Κάμερα», ενώ την Πέμπτη 3 Μαρτίου πρόβαλαν για τα μικρότερα παιδιά του δημοτικού την ταινία κινουμένων σχεδίων «Ο Κιρικού και η μάγισσα» και για τα μεγαλύτερα παιδιά του δημοτικού την ταινία «Βάλο». Παράλληλα πραγματοποίησαν παρουσιάσεις και αναλύσεις των ταινιών και ενθουσιώδεις συζητήσεις με τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς, και τις προβολές δύο επιπλέον ταινιών μικρού μήκους για το «Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους» και για την «Camera Ζιζάνιο».

Όμως το γοητευτικό κινηματογραφικό μας ταξίδι δεν τελείωσε, καθώς στην συνέχεια τον Μάρτιο του 2011 τα «Μαθήματα στο σκοτάδι» σχεδιάζουν να οδεύσουν προς τις απομακρυσμένες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, με επόμενους άμεσους προορισμούς την Ναύπακτο, το Μεσολόγγι, το Λιδορίκι, το Γαλαξίδι και την Ιτέα, και παράλληλα να βρεθούν και στο απομακρυσμένο και απομονωμένο νησί των Κυθήρων.

Ευχαριστήρια

3ΘΕΣΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙΟΥ ΡΙΖΑΡΕΙΟΥ

«Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε ειλικρινά, εμείς και οι 20 μαθητές του Σχολείου μας για την δωρεάν παραχώρηση εισιτηρίων ώστε να απολαύσουμε την ενδιαφέρουσα ταινία «Ο Κιρικού και η Μάγισσα» στις 15 Φεβρουαρίου στα Ιωάννινα.

Τέτοιες ενέργειες προάγουν πραγματικά τον ρόλο της Τέχνης που εκπροσωπείτε και εσάς προσωπικά στο κοινωνικό σύνολο.»

Ο Προϊστάμενος του Σχολείου

Ιωάννης Βασδέκης

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΝΙΤΣΑΣ

«Το Γρα. Σ.Ε.Π. Κόνιτσας και το ΚΕ.ΣΥ.Π. Ιωαννίνων στα πλαίσια του προγράμματος Μαθήματα στο Σκοτάδι που υλοποιεί το «ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ» σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, στις 18 Φεβρουαρίου πραγματοποίησε στο Γυμνάσιο Κόνιτσας ημερίδα ενημέρωσης με θέμα : «Τα Επαγγέλματα του Κινηματογράφου».

Η παρουσίαση έγινε από την Σκηνογράφο κα Ευαγγελινού Κίρκη. Την παρακολούθησαν οι μαθητές / τριες της Γ΄ Τάξης του Γυμνασίου, καθηγητές τους και από το ΚΕΣΥΠ η υπεύθυνη ΣΕΠ για την περιοχή Βάσιου Λαμπρινή. Το ενδιαφέρον των μαθητών υπήρξε έντονο και κατά τη διάρκεια της παρουσίασης αλλά και στην μετέπειτα συζήτηση που ακολούθησε. Η εκδήλωση έκλεισε ευχάριστα με την παρακολούθηση της Κιν. Ταινίας «Το Σκασιαρχείο».

Σας ευχαριστούμε και πάλι. Νάστε πάντα καλά!»

Υπεύθυνος του ΓραΣΕΠ Κόνιτσας

Προκοπίου Θεμιστοκλής