Η Ρόκα αλλάζει τον κόσμο

Μια ταινία της Katja Benrath

Γερμανία, 2019, 101′

Γλώσσα: Γερμανικά, ελληνικοί υπότιτλοι

Θαρραλέα, αστεία και μοναδική: αυτή είναι η Rocca. Είναι έντεκα χρόνων και ζει μία, μάλλον, ιδιαίτερη ζωή. Όσο ο μπαμπάς της την κοιτάζει από ψηλά –αφού είναι αστροναύτης σε αποστολή στο διάστημα-, η Rocca ζει μόνη με το σκιουράκι της και πηγαίνει σε κανονικό σχολείο για πρώτη φορά στη ζωή της. Ο ανέμελος και αντισυμβατικός τρόπος ζωής της την κάνει να ξεχωρίζει αμέσως ανάμεσα στους συμμαθητές της. Με γενναιότητα αντιμετωπίζει τους νταήδες της τάξης, γιατί πρώτα και πάνω απ’ όλα η Rocca υπερασπίζεται τη δικαιοσύνη. Γι’ αυτό, άλλωστε, γίνεται φίλη με τον άστεγο Caspar και προσπαθεί να τον βοηθήσει. Ταυτόχρονα, παλεύει με όλες της τις δυνάμεις για να κερδίσει την καρδιά της γιαγιάς της.

Θέματα: οικογένεια, αλληλεγγύη, ασθένεια, απώλεια, δύναμη της τέχνης, φαντασία, φιλία

Η σκηνοθέτρια της ταινίας, Katja Benrath

Γεννήθηκε το 1979 στο Erbach της Γερμανίας. Στα νεανικά της χρόνια επηρεάστηκε πολύ από το θέατρο, έτσι επιδίωξε μια καριέρα σ’ αυτόν τον χώρο κάνοντας τα πρώτα της επαγγελματικά βήματα. Έγινε ενδυματολόγος και συνεργάστηκε με την ομάδα χορού Pina Bausch. Ακολούθως, ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Τραγούδι και την Υποκριτική στη Βιέννη, όπου στη ζωή της μπήκε το σινεμά. Οι μικρού μήκους ταινίες της (“Babydoll”, “No One Pukes In Heaven” και “Tilda”) προβλήθηκαν με επιτυχία σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, κερδίζοντας αρκετά βραβεία. Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών της σπουδών στο Hamburg Media School, σκηνοθέτησε τις ταινίες “Where Have You Been”, “Secrecies” και “Watu Wote”. Το τελευταίο αποτέλεσε την πτυχιακή της εργασία και τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το Βραβείο της Ακαδημίας για Σπουδαστική Ταινία και μια υποψηφιότητα για τα Όσκαρ.

Οι υπόλοιποι συντελεστές

Σενάριο: Hilly Martinek
Διεύθυνση φωτογραφίας: Torsten Breue
Μουσική: Milena Fessmann, Tobias Kuhn, Annette Fock
Μοντάζ: Jan Ruschke 
Ερμηνείες: Luna Marie Maxeiner, Caspar Fischer Ortmann, Luise Richter, Leo Knizka, Barbara Sukowa, Fahri Yardim, Mina Tander, Michael Maertens, Cordula Stratmann, Detlev Buck, Volker Bruch, Claire Wegener, Annika Vieider, Nevio Wendt, Marta Laubinger, Lena Stolze, Hedi Kriegskotte

Κριτικές

Η Ρόκα κάνει με ολοκληρωμένο τρόπο κάτι που δεν συναντάς συχνά σε παιδικές ταινίες: μας βάζει να αναρωτηθούμε πώς αλληλεπιδρούμε ως άνθρωποι και πώς θέλουμε να λειτουργεί η κοινωνία μας.
film-rezensionen.de

Και πολλή διασκέδαση και μερικά δάκρυα! Η Ρόκα είναι τόσο ενθουσιώδης που θα σας παρακινήσει να βοηθήσετε τους γύρω σας και ίσως να αλλάξετε λίγο τον κόσμο!
filmstarts.de

Αναζωογονητική, με φανταστικές ερμηνείες οικογενειακή ταινία, με έναν απαράμιλλο κεντρικό  χαρακτήρα, του οποίου το πάθος για ζωή είναι μεταδοτικό.
spielfilm.de

Βραβεία

  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας για Παιδιά και Νέους, Γερμανικά Κινηματογραφικά Βραβεία 2019
  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Giffoni Film Festival 2019
  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους Κριτικής Επιτροπής των Παιδιών, Olympia International Film Festival for Children and Young People 2019
  • Βραβείο Διεθνούς Κέντρου Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους (CIFEJ), Olympia International Film Festival for Children and Young People 2019
  • Βραβείο “#ThisisEU – Ευρωπαϊκές αξίες” της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Olympia International Film Festival for Children and Young People 2019
  • Εύφημος Μνεία της Οικουμενικής Κριτικής Επιτροπής, Ζlin Film Festival, 2019

Trivia

Ο κεντρικός χαρακτήρας της ταινίας, η 11χρονη Ρόκα, είναι βασισμένος σε μια από τις πιο αγαπημένες ηρωίδες παιδικού βιβλίου, την Πίπη Φακιδομύτη.

Η σκηνοθέτρια της ταινίας, Katja Benrath, το 2017 κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Σπουδαστικής Ταινίας και ήταν υποψήφια για το Όσκαρ Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας, για την ταινία της Watu Wote. Η Ρόκα αποτελεί το σκηνοθετικό της ντεμπούτο σε μεγάλου μήκους ταινία.

Στην ταινία πρωταγωνιστεί ένα σκιουράκι. Για τις περισσότερες σκηνές που συμμετέχει χρησιμοποιήθηκαν τρία αληθινά ζωάκια, τα οποία έκαναν δύσκολη τη ζωή του συνεργείου! Το αποτέλεσμα, όμως, τους ανταμείβει!