Ντοκιμαντέρ, 62′, 2006
«Κουρσάλ» ήταν το όνομα του μοναδικού στον κόσμο κινηματογράφου που λειτούργησε πάνω σε ένα ιστιοφόρο στην παραλία της Θεσσαλονίκης την περίοδο του μεσοπολέμου. Η αναζήτηση συγκεκριμένων πληροφοριών για τον μυθικό κινηματογράφο γίνεται αγχώδης καθώς χάνεται σε ένα ομιχλώδες τοπίο μέσα από το οποίο αναδεικνύονται άλλες πτυχές της πόλης, στο διάστημα περίπου ενός αιώνα, που η επίσημη ιστορία προκλητικά αγνοεί.
Οδηγοί σ’ αυτό το ταξίδι οι Γιάννης Ταμτάκος και Νίκος Μπιλιλής. Ο πρώτος, με μια πλούσια ιστορία στο εργατικό κίνημα και μια σκληρή πορεία που του επεφύλαξε η πολιτική του τοποθέτηση, αρχικά στο τροτσκιστικό κίνημα και αργότερα στον αναρχισμό. Ο δεύτερος, με μια παθιασμένη σχέση με το κινηματογραφικό φιλμ που σχοινοβατεί ανάμεσα στην καταστροφή και τη διάσωση της φιλμικής κληρονομιάς. Κι η θάλασσα, άλλοτε ήρεμη, πνιγμένη στο πρωινό πούσι, κι άλλοτε φουρτουνιασμένη, περιμένει πάντα το Κουρσάλ…
Δείτε το trailer της ταινίας:
Συντελεστές
Σκηνοθεσία-Σενάριο-Αφήγηση: Νίκος Θεοδοσίου
Φωτογραφία: Αντρέας Τσατσάγιας / Νίκος Θεοδοσίου
Μοντάζ-Ήχος: Γιώργος Κουρμούζας
Μουσική :Πολυκράτης Πολυχρονάκης
Παραγωγός: Δημήτρης Σπύρου
Παραγωγή: Νεανικό Πλάνο
Betacam SP
Συμμετοχές σε Φεστιβάλ
- Thessaloniki Documentary Festival, 10-19 March 2006
- Rodos International Film and Visual Arts Festival, 20-25 June 2006
- 8ο Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών Φίλμ και Βίντεο, 23-30 Σεπτεμβρίου 2006, Πάτρα
- Φεστιβάλ «Παράξενη Οθόνη / Strange Screen V», 4 – 8 Οκτωβρίου 2006, Θεσσαλονίκη
- 3η Συνάντηση Ντοκιμαντέρ Ελλάδας Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε από τις 2 έως τις 5 Μαίου 2007 στην πόλη Μούγλα της Τουρκίας.
Διακρίσεις
Ειδική μνεία στην κατηγορία Καλύτερη Ελληνική Ταινία στο Rodos International Film and Visual Arts Festival 20-25 Ιουνίου 2006 «για το γοητευτικό και τολμηρό λοξοδρόμημα της έρευνας, η οποία ενώ ξεκίνησε αναζητώντας τα ίχνη ενός πλωτού κινηματογράφου, τελικά αποκαλύπτει οδυνηρές πτυχές της ιστορίας της Θεσσαλονίκης».
Η κριτική επιτροπή, αποτελούνταν από τους Κώστα Ιβάν Γεωργιάδη, Γιάννη Λεοντάρη και Δημήτρη Παπακωνσταντή.
Βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο 8ο Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών Φίλμ και Βίντεο, 23/9 έως τις 30/9/2006 στην Πάτρα.
Την κριτική επιτροπή αποτελούσαν οι Δροσούλα Βασιλείου – Έλλιοτ, Διευθύντρια του Μουσείου Σπύρου Βασιλείου, Ιατρόπουλος Δημήτρης ποιητής-χρονογράφος, Δημήτρης Αθανίτης, σκηνοθέτης, Άκης Καπράνος, κριτικός κινηματογράφου, Τσακίρης Σπύρος, φωτογράφος εφημερίδας Ελευθεροτυπία και Γεωτρόπιο.
Δείτε την ταινία: