Κουρσάλ

Ντοκιμαντέρ, 62′, 2006

«Κουρσάλ» ήταν το όνομα του μοναδικού στον κόσμο κινηματογράφου που λειτούργησε πάνω σε ένα ιστιοφόρο στην παραλία της Θεσσαλονίκης την περίοδο του μεσοπολέμου. Η αναζήτηση συγκεκριμένων πληροφοριών για τον μυθικό κινηματογράφο γίνεται αγχώδης καθώς χάνεται σε ένα ομιχλώδες τοπίο μέσα από το οποίο αναδεικνύονται άλλες πτυχές της πόλης, στο διάστημα περίπου ενός αιώνα,  που η επίσημη ιστορία προκλητικά αγνοεί.

Οδηγοί σ’ αυτό το ταξίδι οι Γιάννης Ταμτάκος και Νίκος Μπιλιλής. Ο πρώτος, με μια πλούσια ιστορία στο εργατικό κίνημα και μια σκληρή πορεία που του επεφύλαξε η πολιτική του τοποθέτηση, αρχικά στο τροτσκιστικό κίνημα και αργότερα στον αναρχισμό. Ο δεύτερος, με μια παθιασμένη σχέση με το κινηματογραφικό φιλμ που σχοινοβατεί ανάμεσα στην καταστροφή και τη διάσωση της  φιλμικής κληρονομιάς. Κι η θάλασσα, άλλοτε ήρεμη, πνιγμένη  στο πρωινό πούσι, κι άλλοτε φουρτουνιασμένη, περιμένει πάντα το Κουρσάλ…

Δείτε το trailer της ταινίας:

Συντελεστές

Σκηνοθεσία-Σενάριο-Αφήγηση: Νίκος Θεοδοσίου 

Φωτογραφία: Αντρέας Τσατσάγιας / Νίκος Θεοδοσίου 

Μοντάζ-Ήχος: Γιώργος Κουρμούζας  

Μουσική :Πολυκράτης Πολυχρονάκης 

Παραγωγός: Δημήτρης Σπύρου  

Παραγωγή: Νεανικό Πλάνο 

Betacam SP

Συμμετοχές σε Φεστιβάλ

  • Thessaloniki Documentary Festival, 10-19 March 2006
  • Rodos International Film and Visual Arts Festival, 20-25 June 2006
  • 8ο Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών Φίλμ και Βίντεο, 23-30 Σεπτεμβρίου 2006, Πάτρα
  • Φεστιβάλ «Παράξενη Οθόνη / Strange Screen V», 4 – 8 Οκτωβρίου 2006, Θεσσαλονίκη
  • 3η Συνάντηση Ντοκιμαντέρ Ελλάδας Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε από τις 2 έως τις 5 Μαίου 2007 στην πόλη Μούγλα της Τουρκίας.

Διακρίσεις

Ειδική μνεία στην κατηγορία Καλύτερη Ελληνική Ταινία στο Rodos International Film and Visual Arts Festival 20-25 Ιουνίου 2006 «για το γοητευτικό και τολμηρό λοξοδρόμημα της έρευνας, η οποία ενώ ξεκίνησε αναζητώντας τα ίχνη ενός πλωτού κινηματογράφου, τελικά αποκαλύπτει οδυνηρές πτυχές της ιστορίας της Θεσσαλονίκης».

Η κριτική επιτροπή, αποτελούνταν από τους Κώστα Ιβάν Γεωργιάδη, Γιάννη Λεοντάρη και Δημήτρη Παπακωνσταντή.

Βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο 8ο Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών Φίλμ και Βίντεο, 23/9 έως τις 30/9/2006 στην Πάτρα.

Την κριτική επιτροπή αποτελούσαν οι Δροσούλα Βασιλείου – Έλλιοτ, Διευθύντρια του Μουσείου Σπύρου Βασιλείου, Ιατρόπουλος Δημήτρης ποιητής-χρονογράφος, Δημήτρης Αθανίτης, σκηνοθέτης, Άκης Καπράνος, κριτικός κινηματογράφου, Τσακίρης Σπύρος, φωτογράφος εφημερίδας Ελευθεροτυπία και Γεωτρόπιο.

Δείτε την ταινία: