Λουνάνα, ένα γιακ μέσα στην τάξη

Μια ταινία του Pawo Choyning Dorji

Μπουτάν, 2019, 109′

Γλώσσα: Ντζόνγκα, ελληνικοί υπότιτλοι

Ένας νεαρός δάσκαλος στο σύγχρονο Μπουτάν, ο Ugyen, παραμελεί τα καθήκοντά του, αφού ετοιμάζεται να φύγει στην Αυστραλία για να γίνει τραγουδιστής. Οι προϊστάμενοί του, υπό μορφή τιμωρίας, τον στέλνουν να ολοκληρώσει την υπηρεσία του στο πιο απομακρυσμένο σχολείο του κόσμου, στο χωριό Λουνάνα. Μετά από οκτώ ημέρες εξαντλητικής πεζοπορίας μόνο για να φτάσει στο χωριό, συνειδητοποιεί ότι πρέπει να αποχαιρετήσει τις δυτικότροπες ανέσεις του. Στη Λουνάνα δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε σχολικά βιβλία, ούτε καν μαυροπίνακας. Παρόλη τη φτώχεια τους, οι κάτοικοι του χωριού ετοιμάζουν μια θερμή υποδοχή στον καινούργιο τους δάσκαλο, ο οποίος όμως έχει το βαρύ καθήκον να διδάξει τα χωριατόπαιδα ελλείψει οποιασδήποτε υποδομής. Κι ενώ ετοιμάζεται να παραιτηθεί και να φύγει, οι δυσκολίες της καθημερινότητας των θαυμάσιων μαθητών του αρχίζουν να τον συγκινούν και η απίστευτη πνευματική δύναμη των χωρικών αρχίζει να τον αλλάζει.

Θέματα: σχολείο, μάθηση, φύση, μουσική, όνειρα

Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Pawo Choyning Dorji

Συγγραφέας, φωτογράφος και κινηματογραφιστής από το Βασίλειο του Μπουτάν. Στο χώρο του κινηματογράφου μπήκε το 2012, όταν εργάστηκε ως βοηθός του Khyentse Norbu στην ταινία του “Vara: A Blessing”. Το 2016, έκανε την παραγωγή της αναγνωρισμένης από την κριτική μπουτανέζικης μεγάλου μήκους ταινίας “Hema Hema: Sing me a song while I wait”, που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο 69ο Φεστιβάλ του Λοκάρνο και αργότερα απέσπασε Ειδική Μνεία στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο. Το “Λουνάνα, Ένα γιακ μες στην τάξη” αποτελεί το σκηνοθετικό του ντεμπούτο.

Οι υπόλοιποι συντελεστές

Σενάριο: Pawo Choyning Dorji
Διεύθυνση φωτογραφίας: Jigme Tenzing
Μουσική: Duu-Chih Tu
Μοντάζ: Ku Hsiao-Yun
Ερμηνείες: Sherab Dorji, Ugyen Norbu Lhendup, Kelden Lhamo Gurung, Pema Zam

Κριτικές

Η εντυπωσιακά φωτογενής, εμφατικά αισθαντική πρώτη ταινία του Pawo Choyning Dorji, συγκέντρωσε τόσο θερμή παγκόσμια υποδοχή που κατέληξε να είναι υποψήφια για τα περσινά Όσκαρ – ένα μεγάλο επίτευγμα για το μικροσκοπικό βασίλειο των Ιμαλαΐων. Η απήχηση της Lunana είναι δύσκολο να μη γίνει αντιληπτή: η ταινία είναι τόσο αγνή στο πνεύμα και τόσο ανοιχτόκαρδη, που θέλεις να την αναπνεύσεις, να γεμίσεις τα πνευμόνια σου με αυτήν.
The Guardian

Οι θεατές του δυτικού κινηματογράφου μαθαίνουν για άλλη μια φορά, και μάλιστα με διασκεδαστικό, συναρπαστικό τρόπο, πόσο ικανοποιητική μπορεί να είναι η απλή ζωή κοντά στη φύση.
spielfilm.de

Βραβεία

  • Υποψήφια για Βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας 2022
  • Βραβείο Αγαπημένης Ταινίας Κοινού, CinemAsia Film Festival 2020
  • Βραβείο Καλύτερης Μεγάλου Μήκους Ταινίας, International Film Festival Innsbruck 2021
  • Βραβείο Καλυτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους Κοινού, Palm Springs International Film Festival 2020
  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας της Κριτικής Επιτροπής Παιδιών, Ulju Mountain Film Festival 2020
  • Βραβείο Καλύτερης Μεγάλου Μήκους Ταινίας, Wisconsin Film Festival 2021

Trivia

Όλοι οι ηθοποιοί της ταινίας παίζουν για πρώτη φορά! Πρόκειται για ντόπιους των ορεινών απομακρυσμένων περιοχών των Ιμαλαΐων, πολλοί από τους οποίους δεν είχαν δει ποτέ τον έξω κόσμο και κατ’ επέκταση δεν είχαν ποτέ τους ταινία και κάμερες.

Ο σκηνοθέτης και το συνεργείο φόρτωσαν 65 μουλάρια με κάμερες, ηλιακούς συλλέκτες, μπαταρίες, φώτα και ηχητικό εξοπλισμό για το οκταήμερο οδοιπορικό στα βουνά της απομονωμένης Lunana για να πραγματοποιήσουν τα γυρίσματα.