Oι μικροί λύκοι

Μια ταινία του Samuel Kishi Leopo

Μεξικό, 2019, 94′

Γλώσσα: Ισπανικά, αγγλικά, καντονέζικα, ελληνικοί υπότιτλοι

Δυο μικρά αδερφάκια, ο Max και ο Leo, έχουν μόλις περάσει, μαζί με τη μητέρα τους Lucia, τα σύνορα από το Μεξικό προς τις ΗΠΑ, σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Δεν τους είναι, όμως, καθόλου εύκολο να βρουν την περπατησιά τους στη νέα τους πατρίδα. Όσο περιμένουν τη Lucia να επιστρέψει απ’ τη δουλειά, τα παιδιά κατασκευάζουν με τις ζωγραφιές τους ένα φανταστικό σύμπαν και σκέφτονται την υπόσχεση της μαμάς τους ότι θα πάνε στη Ντίσνεϋλαντ, στη δική τους Γη της Επαγγελίας. Ο σκηνοθέτης Samuel Kishi Leopo χτίζει πάνω στις εμπειρίες της δικής του παιδικής ηλικίας και αφηγείται μια ιστορία μετανάστευσης εκρηκτικά επίκαιρη.

Θέματα: οικογένεια, αλληλεγγύη, φαντασία, αδερφική αγάπη, μετανάστευση

Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Samuel Kishi Leopo

Σπούδασε Εικαστικές Τέχνες στο Πανεπιστήμιο της Γκουνταλαχάρα. Ταινίες του έχουν επιλεγεί σε περισσότερα από 100 διεθνή φεστιβάλ, συμπεριλαμβανομένων του Clermont Ferrand και της Berlinale (Generation Kplus). Έχει κερδίσει το βραβείο Silver Eye στο Φεστιβάλ της Μορέλια και το βραβείο Ariel της Μεξικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, για τη μικρού μήκους ταινία του “Mari Pepa”. Η μεγάλου μήκους ταινία του “Somos Mari Pepa” είχε τρεις υποψηφιότητες για βραβείο Ariel. 

Οι υπόλοιποι συντελεστές

Σενάριο: Samuel Kishi Leopo, Sofía Gómez Córdova, José Luis Briones  
Διεύθυνση φωτογραφίας: Octavio Arauz 
Μουσική: Kenji Kishi Leopo
Μοντάζ: Yordi Capó, Carlos Espinoza Benítez, Samuel Kishi Leopo
Ερμηνείες: Martha Reyes Arias, Maximiliano Nájar Márquez, Leonardo Nájar Márquez

Κριτικές

Αυτή η -ειπωμένη με ευαισθησία και τρυφερότητα- ιστορία ξεχωρίζει για τον βαθύ ανθρωπισμό της. Μέσα απ’αυτή την ταινία, παιδιά απευθύνονται σε άλλα παιδιά και οι μεγάλοι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα άλλο από το να τα ακούσουν. Ποιητική, θαρραλέα και συγκρουσιακή, η ταινία με ενάργεια μας δείχνει τι σημαίνει να οικοδομείς την ύπαρξη σου απ’ την αρχή σε μιαν άλλη χώρα.
Κριτική Επιτροπή του 70ου Φεστιβάλ Βερολίνου, απόσπασμα του σκεπτικού βράβευσης

Μια ειλικρινής και ευαίσθητη προσέγγιση της εμπειρίας του μετανάστη, ιδωμένης μέσα από τα μάτια των μικρών πρωταγωνιστών.
Eric Kohn, Indiewire

Η ταινία δεν αποτελεί απλώς μια ειλικρινή καταγραφή των επίπονων παιδικών αναμνήσεων του δημιουργού, αλλά μια δήλωση αδιαπραγμάτευτης αγάπης και ευγνωμοσύνης.
Jessica Kiang, Variety

Βραβεία

  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας τμήματος Generation K-plus, Berlin International Film Festival 2020
  • Βραβείο Κοινού & Βραβείο Διεθνούς Συνομοσπονδίας Κριτικών Κιν/φου, Guadalajara International Film Festival 2020
  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Miami Film Festival 2020
  • Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας & Βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» της Βουλής των Ελλήνων, Olympia International Film Festival for Children and Young People 2020
  • Βραβείο Κοινού & Βραβείο Κριτικών Κιν/φου, Luxembourg City Film Festival 2021
  • Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας, Havana Film Festival 2019
  • Υποψηφιότητα για Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο πρόγραμμα Flash Forward, Busan International Film Festival 2019
  • Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής, Fribourg International Film Festival
  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Burgas International Film Festival 2020
  • Βραβείο του Δήμου του Μάλμε, BUFF International Film Festival 2020

και πολλά ακόμη βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ!

Trivia

Οι «Μικροί λύκοι» είναι μια ταινία αυτοβιογραφική. Ο σκηνοθέτης, σε ηλικία 5 ετών, ακολούθησε  την ίδια ακριβώς πορεία με τους πρωταγωνιστές της ταινίας, μαζί με τη μητέρα του και τον 3χρονο αδερφό του. Μαζί τους συζήτησε πολύ γράφοντας το σενάριο, ενώ ο αδερφός του υπογράφει και τη μουσική της ταινίας.

Οι μικροί πρωταγωνιστές της ταινίας είναι πραγματικά αδέρφια. Επιλέχτηκαν μέσα από μια διαδικασία κάστινγκ στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 9.000 παιδιά. Ο σκηνοθέτης δούλεψε πολύ μαζί τους, για να αποσπάσει την εξαιρετική τους ερμηνεία. Πριν τα γυρίσματα, έζησαν για μερικές εβδομάδες με την κινηματογραφική τους μητέρα, ώστε να εξοικειωθούν μαζί της.