ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η Δημιουργική Ομάδα για την Ανάπτυξη της Οπτικοακουστικής Επικοινωνίας και Έκφρασης των Νέων Ανθρώπων (διακριτικός τίτλος “Νεανικό Πλάνο”) είναι ο πρώτος πολιτιστικός και καλλιτεχνικός οργανισμός στην Ελλάδα με αυτό το αντικείμενο. Ιδρύθηκε άτυπα το 1992. Το 1998 απέκτησε νομική μορφή ως Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία. Εδρεύει στην Αθήνα και έχει υποκατάστημα στην Ηλεία.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον χώρο του κινηματογράφου για παιδιά και νέους και την κινηματογραφική εκπαίδευση, αλλά και ευρύτερα στον χώρο της οπτικοακουστικής παραγωγής και της παραγωγής κινηματογραφικών εκδηλώσεων.

Είναι ο ιδρυτικός φορέας του πρώτου κινηματογραφικού φεστιβάλ για Παιδιά και Νέους στην Ελλάδα, του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας.

Το Τμήμα Διανομής Ταινιών, έχει διανείμει περισσότερες από 100 ταινίες μεγάλου μήκους για παιδιά και νέους (μυθοπλασίας, animation και ντοκιμαντέρ), κυρίως στο παράλληλο δίκτυο, αρκετές από τις οποίες σημείωσαν και εμπορική επιτυχία (Ο Κιρικού και η μάγισσα, Ο βασιλιάς των μασκών, Το παιδί που ήθελε να γίνει αρκούδα, Το αγόρι και ο κόσμος κ.ά.).

Ανακαίνισε και διαχειρίστηκε επί μια δεκαετία (2004-2014) τον ιστορικό κινηματογράφο “ΦΙΛΙΠ” στην Κυψέλη, τον οποίο λειτούργησε ως Κινηματογράφο Τέχνης και τον κατέστησε “Κινηματογραφικό Στέκι για Παιδιά και Νέους”.

Δράσεις πραγματοποιεί σε όλη την Ελλάδα, με ιδιαίτερη ευαισθησία στις δυσπρόσιτες περιοχές.

Κύριοι σκοποί του Νεανικού Πλάνου είναι:

  • Η στήριξη κάθε πρωτοβουλίας των νέων για έκφραση με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων, καθώς και η πληροφόρηση και διακίνηση οπτικοακουστικών μέσων που παράγονται από παιδιά και νέους ή απευθύνονται σε παιδιά και νέους,
  • Η ενθάρρυνση για παραγωγή και η διευκόλυνση στη διανομή κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών προγραμμάτων που απευθύνονται σε παιδιά και νέους, εμπνέονται από αγάπη για τον Άνθρωπο, τη Ζωή και τη Φύση και αναπτύσσουν την κριτική και δημιουργική σκέψη των νέων, τους βοηθούν να αποκτήσουν κοινωνική συνείδηση και συμβάλλουν στην αλληλοκατανόηση ανθρώπων με διαφορετική κουλτούρα και
  • Η συμβολή με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, στην επιτυχή διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους & της Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας – “Camera Zizanio”.

Πρόεδρος του Νεανικού Πλάνου είναι ο σκηνοθέτης Δημήτρης Σπύρου, καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.

Ιδρυτικά μέλη


Δημήτρης Σπύρου

Πρόεδρος

Ο Δημήτρης Σπύρου σπούδασε Θέατρο και Κινηματογράφο. Αρχικά εργάστηκε ως ηθοποιός και σεναριογράφος και στη συνέχεια ως σκηνοθέτης και παραγωγός. Το 1985 δημιούργησε την εταιρεία παραγωγής “Φάος Φιλμ”. Έχει σκηνοθετήσει τρεις μεγάλου μήκους ταινίες («Ο Ψύλλος», «Όνειρο σε άσπρο φόντο» και το ντοκιμαντέρ «Η μαυρομάτα») καθώς και 15 ντοκιμαντέρ για την τηλεόραση.

Νίκος Θεοδοσίου

Σκηνοθέτης, Ιδρυτικό μέλος

Ο Νίκος Θεοδοσίου είναι συγγραφέας και σκηνοθέτης. Σπούδασε κινηματογράφο στην Αθήνα και το Παρίσι. Το συγγραφικό έργο του εκτείνεται από τη λογοτεχνία ως την ιστορική έρευνα με ιδιαίτερη προσήλωση στην ιστορία των κινηματογράφων, καθώς και την ιστορία της σχέσης του κινηματογράφου με την εκπαίδευση στην Ελλάδα.

Η ομάδα του Νεανικού Πλάνου


Κώστας Κορρές

Πολιτιστικός Διαχειριστής, Υπεύθυνος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων

Ο Κώστας Κορρές ολοκλήρωσε πτυχιακές «Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό», μεταπτυχιακές σπουδές στην «Εκπαίδευση με χρήση νέων τεχνολογιών», έναν κύκλο σπουδών στο Eötvös Loránd University, “Institute for Art Theories and Media Studies”, και είναι Υποψήφιος Διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Μανώλης Μελισσουργός

Πολιτιστικός Διαχειριστής, Υπεύθυνος του τμήματος Παραγωγής Ταινιών

Ο Μανώλης Μελισσουργός γεννήθηκε το 1983. Πραγματοποίησε Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές και έχει μεταπτυχιακό στην Πολιτιστική Πολιτική, Διοίκηση και Επικοινωνία. Εργάστηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Ταινιών Δράμας από το 2004 έως και το 2021.

Μαριάννα Παναγιωτάκη

Διαχειρίστρια του τμήματος μεταφράσεων-υποτιτλισμού Neaniko Plano Subtitles

Η Μαριάννα Παναγιωτάκη γεννήθηκε το 1983 στην Αθήνα. Έχει φοιτήσει στο τμήμα Γαλλικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ και έχει πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων από το ΙΕΚ Ξυνή.

Ευγενία Κοΐνη

Η Ευγενία Κοΐνη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Ξεκίνησε τις Μουσικές Σπουδές της στο φλάουτο στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών, στην τάξη της Iwona Glinka από όπου πήρε Δίπλωμα με βαθμό Άριστα. Είναι κάτοχος πτυχίου Ειδικού Αρμονίας και απόφοιτος του τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Έλενα Σταμάτη

Η Έλενα Σταμάτη είναι πτυχιούχος του τμήματος Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ΜΑ στην Εκπαίδευση Ενηλίκων του. Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και απόφοιτη της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν.

Εκπαιδεύτριες/τές κινηματογραφικών εργαστηρίων


Νίκος Αναγνωστόπουλος

Σκηνοθέτης

Σπούδασε Κινηματογράφο και Σκηνοθεσία στη Σχολή Κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου ενώ παρακολούθησε και σεμινάρια στην πόλη Aquila της Ιταλίας. Ασχολείται με το ντοκιμαντέρ. Ανθρωπολογία, ιστορία, αρχαιολογία, τέχνες, οικολογικά και πολιτισμικά είναι τα θέματα που τον απασχολούν. ‘Εχει σκηνοθετήσει περισσότερες από 50 ταινίες.

Άρτεμις Αναστασιάδου

Σκηνοθέτρια – σεναριογράφος

Η Άρτεμις Αναστασιάδου έχει καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη και σπούδασε θέατρο στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 2015 αποφάσισε να κάνει μεταπτυχιακό στη σκηνοθεσία κινηματογράφου στο University of Τexas του Austin, όπου και έζησε τα τελευταία χρόνια, σπουδάζοντας και διδάσκοντας κινηματογράφο σε παιδιά και ενήλικες, και ενώ εκεί σκηνοθετήσει τις περισσότερες ταινίες της.

Γιώργος Διδυμιώτης

Σκηνοθέτης – μοντέρ

Ο Γιώργος Διδυμιώτης κατάγεται από τα Κύθηρα και είναι 45 χρόνων. Σπούδασε κινηματογράφο και Μ.Μ.Ε. στην Αγγλία. Από το 1999 εργάζεται ως σκηνοθέτης και μοντέρ για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Από το 2002 διδάσκει σκηνοθεσία και μοντάζ σε κινηματογραφικά εργαστήρια, σεμινάρια και προγράμματα Λαϊκής Επιμόρφωσης.

Άρης Καπλανίδης & Ηλίας Ρουμελιώτης

Animators, σκηνοθέτες, σεναριογράφοι

Ο Άρης Καπλανίδης και ο Ηλίας Ρουμελιώτης είναι animators, σκηνοθέτες και σεναριογράφοι με έδρα την Αθήνα. Το καλοκαίρι του 2020 ολοκλήρωσαν την τελευταία τους μικρού μήκους ταινία animation με τίτλο «Από το Μπαλκόνι» (Soul Productions, EKK – 2020) που αυτή τη στιγμή κάνει την πορεία της σε διεθνή φεστιβάλ.

Κώστας Κατράκης

Αnimator

Ο Κώστας Κατράκης γεννήθηκε το 1971. Σπούδασε γραφιστικές τέχνες. Από το 1992 ως το 1996 ήταν υπεύθυνος δημιουργικού τμήματος στη διαφημιστική εταιρεία LEBO. Από το 1998 ως το 2007 συνεργάστηκε με την εταιρεία Pictus στη δημιουργία διαφημιστικών spot για την τηλεόραση και τα πολυμέσα.

Γιάννης Κολόζης

Σκηνοθέτης

Ο Γιάννης Κολόζης έχει εργαστεί ως σκηνοθέτης, μοντέρ και διευθυντής φωτογραφίας. Για ένα διάστημα τον τράβηξε η μυθοπλασία, αλλά σύντομα επέστρεψε και πάλι στο ντοκιμαντέρ. Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών του σπουδών στο Northern Media School του Πανεπιστημίου Sheffield Hallam στο Ηνωμένο Βασίλειο σκηνοθέτησε τις μικρού μήκους ταινίες «SoundRoom» (2005) και «Get Lost» (2006).

Διονυσία Κοπανά

Σκηνοθέτρια ντοκιμαντέρ

Η Διονυσία Κοπανά, είναι σκηνοθέτρια. Σπούδασε ψυχολογία και κινηματογράφο στην Αθήνα, Ιστορία της Τέχνης στην Ιταλία. Εργάστηκε σε παραγωγές στην τηλεόραση, στη διαφήμιση, στον Κινηματογράφο και στο Θέατρο.

Ίριδα Μπαγλανέα

Σκηνοθέτρια, δραματοθεραπεύτρια

Η Ίρις Μπαγλανέα μεγάλωσε στην Κέρκυρα, και έγινε  ηθοποιός και μουσικός. Έχει ζήσει και εργαστεί στη Γερμανία και έχει συμμετάσχει σε μεγάλα Διεθνή Ευρωπαϊκά Φεστιβάλ και θέατρα. Αναγνωρίζοντας τις θεραπευτικές ιδιότητες των εικαστικών τεχνών, επέκτεινε τις γνώσεις της στη Δραματοθεραπεία στο Βερολίνο.

Νίκος Σταμπουλόπουλος

Σκηνοθέτης

Είναι σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Την περίοδο 1990-93 σπούδασε κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο του Westminster (Λονδίνο). Εργάστηκε για μια δεκαετία στην τηλεοπτική διαφήμιση ως σκηνοθέτης και βοηθός σκηνοθέτη. Από το 2004 και μετά έχει εργαστεί ως ανεξάρτητος παραγωγός και σκηνοθέτης εταιρικών βίντεο, ενίοτε εξυπηρετώντας ξένες παραγωγές που γυρίστηκαν στην Ελλάδα.

Βάνια Τέρνερ

Ντοκιμαντερίστρια, δημοσιογράφος

Η Βάνια Τέρνερ είναι ντοκιμαντερίστρια και δημοσιογράφος. Η δουλειά της εξερευνά τις θεματικές του τραύματος, της απώλειας, της βίας και της επιβίωσης. Έχει κινηματογραφήσει ανθρωπιστικές κρίσεις στο Ιράκ, το Κονγκό, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και την Κεντρική Μεσόγειο, μεταξύ άλλων.

Ηλίας Φλωράκης

Σκηνοθέτης, σεναριογράφος

Ο Ηλίας Φλωράκης γεννήθηκε το 1972 στη Φρανκφούρτη. Σπούδασε Πληροφορική και Ηλεκτρονικός και δούλεψε πολλά χρόνια σε πολλά πόστα. Πωλητής, ηλεκτρονικός, υπεύθυνος μηχανογράφησης, μόνιμος συντάκτης του περιοδικού RAM (ΔΟΛ), ΙΤ σε εταιρείες όπως τα Metropolis κ.α.

Καλλιτεχνικοί και επιστημονικοί σύμβουλοι


Αλεξάνδρα Κορωναίου

Γεννήθηκε στον Πειραιά και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στη συνέχεια σπούδασε στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Paris V.

Παύλος Κάβουρας

Ο Παύλος Κάβουρας είναι ομότιμος καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Το επιστημονικό του έργο συνδυάζει την ανθρωπολογία με την κοινωνιολογία, τη μουσικολογία, την ιστορία, τη φιλοσοφία και τις επιτελεστικές και πολιτισμικές σπουδές. Υπήρξε ο ιδρυτής και διευθυντής του Εργαστηρίου Εθνομουσικολογίας και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας του ΕΚΠΑ (2007-2022).