Η Δημιουργική Ομάδα για την Ανάπτυξη της Οπτικοακουστικής Επικοινωνίας και Έκφρασης των Νέων Ανθρώπων (διακριτικός τίτλος “Νεανικό Πλάνο”) είναι ο πρώτος πολιτιστικός και καλλιτεχνικός οργανισμός στην Ελλάδα με αυτό το αντικείμενο. Ιδρύθηκε άτυπα το 1992. Το 1998 απέκτησε νομική μορφή ως Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία. Εδρεύει στην Αθήνα και έχει υποκατάστημα στην Ηλεία.
Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον χώρο του κινηματογράφου για παιδιά και νέους και την κινηματογραφική εκπαίδευση, αλλά και ευρύτερα στον χώρο της οπτικοακουστικής παραγωγής και της παραγωγής κινηματογραφικών εκδηλώσεων.
Είναι ο ιδρυτικός φορέας του πρώτου κινηματογραφικού φεστιβάλ για Παιδιά και Νέους στην Ελλάδα, του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας.
Το Τμήμα Διανομής Ταινιών, έχει διανείμει περισσότερες από 100 ταινίες μεγάλου μήκους για παιδιά και νέους (μυθοπλασίας, animation και ντοκιμαντέρ), κυρίως στο παράλληλο δίκτυο, αρκετές από τις οποίες σημείωσαν και εμπορική επιτυχία (Ο Κιρικού και η μάγισσα, Ο βασιλιάς των μασκών, Το παιδί που ήθελε να γίνει αρκούδα, Το αγόρι και ο κόσμος κ.ά.).
Ανακαίνισε και διαχειρίστηκε επί μια δεκαετία (2004-2014) τον ιστορικό κινηματογράφο “ΦΙΛΙΠ” στην Κυψέλη, τον οποίο λειτούργησε ως Κινηματογράφο Τέχνης και τον κατέστησε “Κινηματογραφικό Στέκι για Παιδιά και Νέους”.
Δράσεις πραγματοποιεί σε όλη την Ελλάδα, με ιδιαίτερη ευαισθησία στις δυσπρόσιτες περιοχές.
Κύριοι σκοποί του Νεανικού Πλάνου είναι:
Η στήριξη κάθε πρωτοβουλίας των νέων για έκφραση με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων, καθώς και η πληροφόρηση και διακίνηση οπτικοακουστικών μέσων που παράγονται από παιδιά και νέους ή απευθύνονται σε παιδιά και νέους,
Η ενθάρρυνση για παραγωγή και η διευκόλυνση στη διανομή κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών προγραμμάτων που απευθύνονται σε παιδιά και νέους, εμπνέονται από αγάπη για τον Άνθρωπο, τη Ζωή και τη Φύση και αναπτύσσουν την κριτική και δημιουργική σκέψη των νέων, τους βοηθούν να αποκτήσουν κοινωνική συνείδηση και συμβάλλουν στην αλληλοκατανόηση ανθρώπων με διαφορετική κουλτούρα και
Η συμβολή με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, στην επιτυχή διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους & της Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας – “Camera Zizanio”.
Πρόεδρος του Νεανικού Πλάνου είναι ο σκηνοθέτης Δημήτρης Σπύρου, καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.
Ιδρυτικά μέλη
Δημήτρης Σπύρου
Πρόεδρος
Ο Δημήτρης Σπύρου σπούδασε Θέατρο και Κινηματογράφο. Αρχικά εργάστηκε ως ηθοποιός και σεναριογράφος και στη συνέχεια ως σκηνοθέτης και παραγωγός. Το 1985 δημιούργησε την εταιρεία παραγωγής “Φάος Φιλμ”. Έχει σκηνοθετήσει τρεις μεγάλου μήκους ταινίες («Ο Ψύλλος», «Όνειρο σε άσπρο φόντο» και το ντοκιμαντέρ «Η μαυρομάτα») καθώς και 15 ντοκιμαντέρ για την τηλεόραση.
Έχει γράψει το σενάριο για τρεις τηλεοπτικές σειρές, καθώς και για ιστορικές σειρές ντοκιμαντέρ. Από το 1989 έχει αναπτύξει ιδιαίτερη δραστηριότητα στον τομέα του “Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους”. Το 1992 δημιούργησε την ΑΜΚΕ «Νεανικό Πλάνο» με σκοπό την ανάπτυξη της παραγωγής και διανομής του κινηματογράφου για παιδιά και νέους στην Ελλάδα. Το 1997 σε συνεργασία με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νομού Ηλείας δημιούργησε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, του οποίου είναι και καλλιτεχνικός διευθυντής. Από το 1991 είναι μέλος της European Children’s Film Association, στην οποία εκλέχτηκε δυο φορές μέλος του Δ.Σ. Το 2021 τιμήθηκε από τη CIFEJ (Διεθνής Ένωση Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους) με το Lifetime Achievement Award, ως «του σημαντικότερου προσώπου στην ιστορία του παιδικού και νεανικού κινηματογράφου στην Ελλάδα». Με την ΦΑΟΣ ΦΙΛΜ και το ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ έχει κάνει την παραγωγή, συμπαραγωγή ή εκτέλεση παραγωγής σε 30 περίπου ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ. Έχει πραγματοποιήσει από το 1992 ως σήμερα δεκάδες κινηματογραφικά εργαστήρια για εκπαιδευτικούς και για νέους. Έχει διδάξει το μάθημα του Σεναρίου στο Διαπανεπιστημιακό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας για την Εκπαίδευση». Έχουν εκδοθεί δυο μυθιστορήματά του για παιδιά και εφήβους, μια ποιητική του συλλογή και δυο βιβλία του με θέμα τον κινηματογράφο για παιδιά και νέους. Διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Εισηγήσεις του για την κινηματογραφική παιδεία και τον κινηματογράφο για παιδιά και νέους, έχουν παρουσιαστεί σε συνέδρια και ημερίδες.
Ο Νίκος Θεοδοσίου είναι συγγραφέας και σκηνοθέτης. Σπούδασε κινηματογράφο στην Αθήνα και το Παρίσι. Το συγγραφικό έργο του εκτείνεται από τη λογοτεχνία ως την ιστορική έρευνα με ιδιαίτερη προσήλωση στην ιστορία των κινηματογράφων, καθώς και την ιστορία της σχέσης του κινηματογράφου με την εκπαίδευση στην Ελλάδα.
Στον κινηματογράφο είναι προσανατολισμένος στην σκηνοθεσία ντοκιμαντέρ με πολλές συμμετοχές σε Φεστιβάλ. Έχει επεξεργαστεί και κατευθύνει εκπαιδευτικά προγράμματα κινηματογράφου για παιδιά, έχει κάνει εισηγήσεις σε πολλά συνέδρια με θέμα την οπτικοακουστική παιδεία των νέων, δημοσιεύσεις σε περιοδικά κι έχει καθοδηγήσει κινηματογραφικά εργαστήρια, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι ιδρυτικό μέλος του Νεανικού Πλάνου (Ομάδα δημιουργών για την οπτικοακουστική έκφραση των νέων ανθρώπων), μέλος της τριμελούς γραμματείας του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, καλλιτεχνικός διευθυντής της Camera Zizanio (Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας), μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας «Σκασιαρχείο» και μέλος του Media Education Centre στο Βελιγράδι.
Ο Κώστας Κορρές ολοκλήρωσε πτυχιακές «Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό», μεταπτυχιακές σπουδές στην «Εκπαίδευση με χρήση νέων τεχνολογιών», έναν κύκλο σπουδών στο Eötvös Loránd University, “Institute for Art Theories and Media Studies”, και είναι Υποψήφιος Διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Από το 2018 εργάζεται ως πολιτιστικός διαχειριστής και υπεύθυνος εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Νεανικού Πλάνου. Διαθέτει επαγγελματική εμπειρία στην πολιτιστική διαχείριση και στη μη τυπική εκπαίδευση, στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Γερμανία, ιδιαίτερα στην κινηματογραφική και την ιστορική εκπαίδευση. Από το 2010 έως το 2013, ήταν ο συντονιστής του προγράμματος κινηματογραφικής εκπαίδευσης «Μαθήματα στο σκοτάδι» του Νεανικού Πλάνου. Το 2016 μέσω της υποτροφίας πολιτιστικής διαχείρισης “START-Create Cultural Change” του Goethe-Institut, μετεκπαιδεύτηκε στην Γερμανία και δημιούργησε στην Ελλάδα το διεθνώς βραβευμένο κοινωνικο-πολιτιστικό πρόγραμμα διαπολιτισμικής μη τυπικής εκπαίδευσης “Ani-Mate and Meet the Other”, με δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά προσφύγων και παιδιά Δημοτικών σχολείων της Ρόδου, της Κω, της Λέρου και της Τήλου, και πολιτιστικές εκδηλώσεις για παιδιά και ενήλικες.
Πολιτιστικός Διαχειριστής, Υπεύθυνος του τμήματος Παραγωγής Ταινιών
Ο Μανώλης Μελισσουργός γεννήθηκε το 1983. Πραγματοποίησε Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές και έχει μεταπτυχιακό στην Πολιτιστική Πολιτική, Διοίκηση και Επικοινωνία. Εργάστηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Ταινιών Δράμας από το 2004 έως και το 2021.
Από το 2021 εργάζεται στο Νεανικό Πλάνο ως Υπεύθυνος του τμήματος Παραγωγής Ταινιών. Είναι, επίσης, υπεύθυνος της Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio και του πολυεθνικού κινηματογραφικού εργαστηρίου Mythos Project, που διοργανώνονται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ολυμπίας.
Διαχειρίστρια του τμήματος μεταφράσεων-υποτιτλισμού Neaniko Plano Subtitles
Η Μαριάννα Παναγιωτάκη γεννήθηκε το 1983 στην Αθήνα. Έχει φοιτήσει στο τμήμα Γαλλικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ και έχει πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων από το ΙΕΚ Ξυνή.
Έχει εργαστεί σε οργανωτικά και διοικητικά πόστα σε αρκετές επιχειρήσεις, όπως φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, ναυτιλιακές κ.α. Από το 2016 εργάζεται για το Νεανικό Πλάνο και από το 2019 είναι υπεύθυνη του τμήματος μεταφράσεων-υποτιτλισμού Neaniko Plano Subtitles.
Η Ευγενία Κοΐνη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Ξεκίνησε τις Μουσικές Σπουδές της στο φλάουτο στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών, στην τάξη της Iwona Glinka από όπου πήρε Δίπλωμα με βαθμό Άριστα. Είναι κάτοχος πτυχίου Ειδικού Αρμονίας και απόφοιτος του τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών.
Έχει ολοκληρώσει το επιμορφωτικό πρόγραμμα ‘’Ειδική Αγωγή στην Εκπαίδευση’’ του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, καθώς επίσης και το επιμορφωτικό πρόγραμμα ‘’Μουσική αγωγή στην προσχολική ηλικία’’ στο Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ του Ιόνιου Πανεπιστημίου. Από το 2017 διδάσκει φλάουτο σε Μουσικά Σχολεία ως αναπληρώτρια και σε Ωδεία. Έχει συμμετάσχει και συμμετέχει σε διάφορα μουσικά σύνολα. Είναι μέλος της δημιουργικής ομάδας του Νεανικού Πλάνου, συμβάλλοντας στην προώθηση ταινιών της Παιδικής και Νεανικής Ταινιοθήκης καθώς και στις εκπαιδευτικές κινηματογραφικές δράσεις για παιδιά ηλικίας 4-12 χρονών.
Η Έλενα Σταμάτη είναι πτυχιούχος του τμήματος Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ΜΑ στην Εκπαίδευση Ενηλίκων του. Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και απόφοιτη της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν.
Παράλληλα, έχει λάβει τίτλο επιμόρφωσης στη διαπολιτισμική εκπαίδευση από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το εξ αποστάσεως πρόγραμμα Κατάρτιση Εκπαιδευτικών στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση για μαθητές με προσφυγικό και μεταναστευτικό υπόβαθρο. Έχει εργαστεί ως εκπαιδευτικός στη μη τυπική εκπαίδευση, ως εκπαιδεύτρια ενηλίκων στην εκμάθηση ελληνικών ως ξένης γλώσσας σε μετανάστες/μετανάστριες και ως ηθοποιός σε θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές παραγωγές. Συμμετέχει στη δημιουργική ομάδα του Νεανικού Πλάνου, συμβάλλοντας στην προώθηση ταινιών της Παιδικής και Νεανικής Ταινιοθήκης του φορέα, καθώς και στις εκπαιδευτικές κινηματογραφικές δράσεις για παιδιά ηλικίας 4-12 χρονών.
Σπούδασε Κινηματογράφο και Σκηνοθεσία στη Σχολή Κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου ενώ παρακολούθησε και σεμινάρια στην πόλη Aquila της Ιταλίας. Ασχολείται με το ντοκιμαντέρ. Ανθρωπολογία, ιστορία, αρχαιολογία, τέχνες, οικολογικά και πολιτισμικά είναι τα θέματα που τον απασχολούν. ‘Εχει σκηνοθετήσει περισσότερες από 50 ταινίες.
Ταινίες του έχουν βραβευτεί σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ. Έχει δημιουργήσει πάνω από 160 ώρες οπτικοακουστικού υλικού, μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με την ΕΡΤ, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Υπουργείο Πολιτισμού, πανεπιστημιακά ιδρύματα και πολιτιστικούς φορείς. Από το 2018 συνεργάζεται τόσο με το Νεανικό Πλάνο όσο και με το Φεστιβάλ Ολυμπίας ως υπεύθυνος κινηματογραφικών εργαστηρίων ντοκιμαντέρ.
Η Άρτεμις Αναστασιάδου έχει καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη και σπούδασε θέατρο στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 2015 αποφάσισε να κάνει μεταπτυχιακό στη σκηνοθεσία κινηματογράφου στο University of Τexas του Austin, όπου και έζησε τα τελευταία χρόνια, σπουδάζοντας και διδάσκοντας κινηματογράφο σε παιδιά και ενήλικες, και ενώ εκεί σκηνοθετήσει τις περισσότερες ταινίες της.
Το μέλλον διαγράφεται λαμπρό για την νεαρή σκηνοθέτρια που δικαίως θεωρείται μία από τις πιο αξιόλογες παρουσίες στην ελληνική κινηματογραφική σκηνή. Επιστρέφοντας από τις Η.Π.Α. το 2019 έλαβε το 1ο βραβείο νέου δημιουργού του 2ου Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, για την μικρού μήκους ταινία της “Το Βανκούβερ”, η οποία μετέπειτα τιμήθηκε με Βραβεία τόσο στο Φεστιβάλ Δράμας το 2021, όσο και στην Berlinale του Βερολίνου το 2022. Παράλληλα το 2021 στο 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας ήταν υπεύθυνη προγράμματος για το Αφιέρωμα “Το Γυναικείο Βλέμμα στο Σύγχρονο Δημιουργικό Ντοκιμαντέρ. Υποκειμενικότητα και Αυτοσχεδιασμός”. Από το 2019 συνεργάζεται με το Φεστιβάλ Ολυμπίας και το Νεανικό Πλάνο ως Υπεύθυνη κινηματογραφικών εργαστηρίων μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους, ενώ παράλληλα συμμετείχε στη δημιουργική ομάδα σχεδιασμού και δημιουργίας των Ψηφιακών Οδηγών Μελέτης των ταινιών από την Παιδική και Νεανική Ταινιοθήκη του Νεανικού Πλάνου.
Ο Γιώργος Διδυμιώτης κατάγεται από τα Κύθηρα και είναι 45 χρόνων. Σπούδασε κινηματογράφο και Μ.Μ.Ε. στην Αγγλία. Από το 1999 εργάζεται ως σκηνοθέτης και μοντέρ για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Από το 2002 διδάσκει σκηνοθεσία και μοντάζ σε κινηματογραφικά εργαστήρια, σεμινάρια και προγράμματα Λαϊκής Επιμόρφωσης.
Συνεργάζεται με το Νεανικό Πλάνο που δραστηριοποιείται στον τομέα της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας και συγκεκριμένα στον οπτικοακουστικό χώρο και στην κινηματογραφική εκπαίδευση, όπου διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην Ελλάδα. Συνεργάζεται με την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Καρπός, η οποία δημιουργεί και συντονίζει δράσεις που αφορούν την εκπαίδευση και τον πολιτισμό με στόχο τη δημιουργική χρήση των μέσων επικοινωνίας και των διαφόρων μορφών οπτικοακουστικής έκφρασης. Η ταινία του “Παραθεριστές της Ιστορίας” διακρίθηκε με το βραβείο καλύτερης μικρού μήκους ταινίας στο Docfest 2018. Στα 13α τηλεοπτικά βραβεία «Πρόσωπα» (Απρίλιος του 2010) του απονεμήθηκε το βραβείο Καλύτερου Μοντάζ για την τηλεοπτική σειρά Ματωμένα Χώματα.
Ο Άρης Καπλανίδης και ο Ηλίας Ρουμελιώτης είναι animators, σκηνοθέτες και σεναριογράφοι με έδρα την Αθήνα. Το καλοκαίρι του 2020 ολοκλήρωσαν την τελευταία τους μικρού μήκους ταινία animation με τίτλο «Από το Μπαλκόνι» (Soul Productions, EKK – 2020) που αυτή τη στιγμή κάνει την πορεία της σε διεθνή φεστιβάλ.
Από τις αρχές του 2021 ετοιμάζουν την παιδική μικρού μήκους ταινία animation «Ο Ύπνος Βαριέται τα Παραμύθια» (Soul Produtions) που συμμετείχε στο 3ο “Creative Ideas” Pitching Lab του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & για Νέους. Έχουν δημιουργήσει αρκετά animation μουσικά βίντεο με πρωτότυπα concept με πειραματικές μικτές τεχνικές παραδοσιακού και ψηφιακού 2D animation και εξελίσσουν διαρκώς το προσωπικό τους στυλ. Από το 2021 συνεργάζονται με το Νεανικό Πλάνο ως animators και πραγματοποιούν εκπαιδευτικά εργαστήρια animation για παιδιά και νέους.
Ο Κώστας Κατράκης γεννήθηκε το 1971. Σπούδασε γραφιστικές τέχνες. Από το 1992 ως το 1996 ήταν υπεύθυνος δημιουργικού τμήματος στη διαφημιστική εταιρεία LEBO. Από το 1998 ως το 2007 συνεργάστηκε με την εταιρεία Pictus στη δημιουργία διαφημιστικών spot για την τηλεόραση και τα πολυμέσα.
Από το 2002 ως το 2007 συνεργάστηκε με το Ίδρυμα Ευγενίδη και δημιούργησε σειρά τρισδιάστατων ταινιών animation για το ψηφιακό Πλανητάριο της Αθήνας. Από το 2008 ως σήμερα είναι υπεύθυνος στο Δήμο Αθηναίων, για την δημιουργία ψηφιακού οπτικοακουστικού υλικού και 3D animation ταινιών για την ενημέρωση των δημοτών για διάφορα θέματα (εκπαίδευση, υγεία κλπ) μέσω διαδικτύου. Ταινίες του έχουν συμμετάσχει και βραβευτεί σε φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού. Παράλληλα, συνεργάζεται με το Νεανικό Πλάνο ως animator από το 2005 και πραγματοποιεί εκπαιδευτικά εργαστήρια animation για παιδιά, νέους και εκπαιδευτικούς. Επί δώδεκα συνεχή χρόνια είναι υπεύθυνος του εργαστηρίου Zizanimation του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.
Ο Γιάννης Κολόζης έχει εργαστεί ως σκηνοθέτης, μοντέρ και διευθυντής φωτογραφίας. Για ένα διάστημα τον τράβηξε η μυθοπλασία, αλλά σύντομα επέστρεψε και πάλι στο ντοκιμαντέρ. Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών του σπουδών στο Northern Media School του Πανεπιστημίου Sheffield Hallam στο Ηνωμένο Βασίλειο σκηνοθέτησε τις μικρού μήκους ταινίες «SoundRoom» (2005) και «Get Lost» (2006).
Το 2009 ταξίδεψε στην Αργεντινή για την κινηματογράφηση ενός ντοκιμαντέρ για την μέθοδο της φυσικής καλλιέργειας. Το πρώτο του ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους με τίτλο «Un Cóndor» (2015) γυρίστηκε στη Χιλή, ενώ το δεύτερο, «Ο Γιώργος του Κέδρου» (2020), γυρίστηκε από το 1972 ως το 2018 στο νησί της Δονούσας από τον ίδιο και τον πατέρα του. Και τα δύο ντοκιμαντέρ ήταν προσωπικές παραγωγές οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν από καμπάνιες crowdfunding. Έχει βραβευτεί από την ARTWORKS (2022) και είναι Fellow του Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Η Διονυσία Κοπανά, είναι σκηνοθέτρια. Σπούδασε ψυχολογία και κινηματογράφο στην Αθήνα, Ιστορία της Τέχνης στην Ιταλία. Εργάστηκε σε παραγωγές στην τηλεόραση, στη διαφήμιση, στον Κινηματογράφο και στο Θέατρο.
Δούλεψε φωτογράφος και αρθρογράφος σε περιοδικά. Από το 2007 διδάσκει Κινηματογράφο και Δημιουργικό Ντοκιμαντέρ σε ΙΕΚ, χώρους σεμιναρίων, σε ΑΕΙ και δημόσια σχολεία και στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και του Νεανικού Πλάνου. Παράλληλα ως υπεύθυνη κινηματογραφικών εργαστηρίων ντοκιμαντέρ του Νεανικού Πλάνου έχει λάβει μέρος σε διεθνείς συναντήσεις κινηματογραφικής εκπαίδευσης και Φεστιβάλ Παιδικού και Νεανικού Κινηματογράφου, όπου έχει διδάξει σε σεμινάρια και έχει ανταλλάξει καλές πρακτικές με νέους κινηματογραφιστές από όλη την Ευρώπη.
Η Ίρις Μπαγλανέα μεγάλωσε στην Κέρκυρα, και έγινε ηθοποιός και μουσικός. Έχει ζήσει και εργαστεί στη Γερμανία και έχει συμμετάσχει σε μεγάλα Διεθνή Ευρωπαϊκά Φεστιβάλ και θέατρα. Αναγνωρίζοντας τις θεραπευτικές ιδιότητες των εικαστικών τεχνών, επέκτεινε τις γνώσεις της στη Δραματοθεραπεία στο Βερολίνο.
Έχει εργαστεί με ψυχικά ασθενείς και με ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων, ως δραματοθεραπεύτρια. Έχει συμμετάσχει σε πολλές μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες σε διάφορα πόστα, μπροστά και πίσω από την κάμερα. Τα τελευταία χρόνια ζει στην Αθήνα. Η μικρού μήκους ταινία «Goads» που έγραψε και σκηνοθέτησε με συμπαραγωγή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, τιμήθηκε με Ειδική Μνεία στο φετινό φεστιβάλ Κινηματογράφου της Τεργέστης , και έλαβε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ Buff Malmo της Σουηδίας. Η κριτική επιτροπή στο σκεπτικό της αναφέρεται «στη φαντασία, την ωριμότητα, την πολύ καλή κινηματογράφηση, αλλά και στην εξαιρετική ικανότητα της σκηνοθέτιδος να διαχειρίζεται παιδιά και ζώα στο κινηματογραφικό κάδρο της». Από το 2021 συνεργάζονται με το Νεανικό Πλάνο ως σκηνοθέτρια και δραματοθεραπεύτρια και πραγματοποιεί εκπαιδευτικά κινηματογραφικά εργαστήρια για παιδιά και νέους.
Είναι σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Την περίοδο 1990-93 σπούδασε κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο του Westminster (Λονδίνο). Εργάστηκε για μια δεκαετία στην τηλεοπτική διαφήμιση ως σκηνοθέτης και βοηθός σκηνοθέτη. Από το 2004 και μετά έχει εργαστεί ως ανεξάρτητος παραγωγός και σκηνοθέτης εταιρικών βίντεο, ενίοτε εξυπηρετώντας ξένες παραγωγές που γυρίστηκαν στην Ελλάδα.
Τον Οκτώβριο του 2009 μετακόμισε στο Άμστερνταμ, όπου εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας, φτιάχνοντας διαφημιστικά και μουσικά βίντεο. Παράλληλα, ίδρυσε την ψηφιακή πλατφόρμα New Diaspora, με την οποία συνέχισε να ασχολείται όταν επέστρεψε στην Ελλάδα το 2014. Κάποια από τα μίνι ντοκιμαντέρ του προβλήθηκαν στο ARTE Future το 2013. Έχει υπάρξει ομιλητής σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια με θέμα την ελληνική διασπορά (Freie Universität Berlin και Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης). Το 2002 ξεκίνησε να ασχολείται με την κινηματογραφική εκπαίδευση, καταλήγοντας να επιβλέψει τη δημιουργία πάνω από 50 εφηβικών ταινιών μικρού μήκους για το πρόγραμμα “Πάμε Σινεμά;”, διάφορα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.
Η Βάνια Τέρνερ είναι ντοκιμαντερίστρια και δημοσιογράφος. Η δουλειά της εξερευνά τις θεματικές του τραύματος, της απώλειας, της βίας και της επιβίωσης. Έχει κινηματογραφήσει ανθρωπιστικές κρίσεις στο Ιράκ, το Κονγκό, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και την Κεντρική Μεσόγειο, μεταξύ άλλων.
Με έδρα την Κένυα από το 2017 έως το 2019, δουλεύοντας ως βιντεογράφος για την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ασχολήθηκε με την καταγραφή των επιπτώσεων της αναγκαστικής εκτόπισης, λόγω πολεμικών συρράξεων, κλιματικής αλλαγής και ένδειας, καθώς και με την έμφυλη διάστασή τους. Η δουλειά της έχει δημοσιευτεί από την Guardian Documentaries και άλλα διεθνή μέσα όπως το TIME Magazine. Η μικρού μήκους ταινίας της «Girlhood», σε παραγωγή και ανάθεση του Onassis Culture, έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο 38ο Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού Κινηματογράφου του Σικάγου και βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Docfest/Χαλκίδας, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, ενώ ήταν υποψήφιο και για βραβείο IRIS. Αυτή την περίοδο ετοιμάζει το πρώτο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ της που καταγράφει το φαινόμενο MeToo στην Ελλάδα και αφορά θέματα έμφυλης βίας, παιδικής κακοποίησης και κατάχρησης εξουσίας στον ελληνικό αθλητισμό.
Ο Ηλίας Φλωράκης γεννήθηκε το 1972 στη Φρανκφούρτη. Σπούδασε Πληροφορική και Ηλεκτρονικός και δούλεψε πολλά χρόνια σε πολλά πόστα. Πωλητής, ηλεκτρονικός, υπεύθυνος μηχανογράφησης, μόνιμος συντάκτης του περιοδικού RAM (ΔΟΛ), ΙΤ σε εταιρείες όπως τα Metropolis κ.α.
Διδάσκει πάνω από 15 χρόνια σε ιδιωτικές σχολές, αλλά τα τελευταία 5 χρόνια, συνεργάζεται με την ΜΚΟ “50και Ελλάς”, διδάσκοντας Υπολογιστές και Νέες Τεχνολογίες σε άτομα μεγάλης ηλικίας. Παράλληλα κατέχει πάνω από 60 παγκόσμια ρεκόρ σε ηλεκτρονικά παιχνίδια. Καλλιτεχνικά ξεκίνησε ως συγγραφέας και από το 2006 διδάσκει Δημιουργική Γραφή στο Ashinart. Από το 2012, ασχολείται με το σενάριο, το μοντάζ και την σκηνοθεσία στον κινηματογράφο και οι ταινίες του βραβεύτηκαν και συμμετείχαν στο διαγωνιστικό τμήμα πολλών φεστιβάλ του εξωτερικού. Είναι μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος. Το 2014 ξεκίνησε το CineLike Lab, εργαστήριο κινηματογράφου για παιδιά Δημοτικού. Συνεργάζεται πολύ τακτικά με το Νεανικό Πλάνο και Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για την υλοποίηση κινηματογραφικών εκπαιδευτικών δράσεων.
Γεννήθηκε στον Πειραιά και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στη συνέχεια σπούδασε στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Paris V.
Δίδαξε ως επιστημονική βοηθός στο ίδιο Πανεπιστήμιο στο Παρίσι (1985-1989). Από το 1992 έως το 1998 δίδαξε ως Λέκτορας και Επίκουρη Καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ (Τμήμα ΤΕΑΠΗ). Το 1998 μετακινήθηκε στο Τμήμα Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο γνωστικό αντικείμενο «Κοινωνιολογία του Ελεύθερου Χρόνου και των ΜΜΕ». Υπήρξε Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών (2017-2021). Μέλος του Δ.Σ. του ΙΝΕΔΙΒΙΜ (2015-2016), Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου Κοινωνικών Επιστημών και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του ΙΕΠ για τη διαμόρφωση βιβλίων στις κοινωνικές επιστήμες (2017-2018). Από το 2022 είναι Ομότιμη Καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι επίσης τακτικό μέλος της Γενικής Συνέλευσης του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ). Αποτέλεσε ένα από τα πρώτα, ιδρυτικά μέλη του Νεανικού Πλάνου και συνοδοιπόρο σε όλη τη διαδρομή του.
Ο Παύλος Κάβουρας είναι ομότιμος καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Το επιστημονικό του έργο συνδυάζει την ανθρωπολογία με την κοινωνιολογία, τη μουσικολογία, την ιστορία, τη φιλοσοφία και τις επιτελεστικές και πολιτισμικές σπουδές. Υπήρξε ο ιδρυτής και διευθυντής του Εργαστηρίου Εθνομουσικολογίας και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας του ΕΚΠΑ (2007-2022).
Έχει συμμετάσχει ως κύριος ή συνεργάτης ερευνητής σε πολλά διεθνή προγράμματα μέσα από διαλέξεις, διδασκαλία και εθνογραφική έρευνα, καθώς και πολυάριθμες άλλες θεσμικές συνεργασίες με αντικείμενο τη διαχείριση της τέχνης και της εκπαίδευσης. Τον Ιούνιο του 2023 ορίστηκε επικεφαλής της Έδρας ΟΥΝΕΣΚΟ από το ΕΚΠΑ με τίτλο «Ανθρωπολογία της Παραδοσιακής Μουσικής: Αναπαριστώντας και Αναπροσδιορίζοντας την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά». Οι επιστημονικές του δημοσιεύσεις επικεντρώνονται κυρίως σε θέματα που σχετίζονται με την αναπαράσταση και την εκτέλεση της μουσικής και του χορού, τη διαλογική εθνογραφία, την ερμηνευτική ανάλυση του εαυτού και του άλλου, καθώς και τη μελέτη και ερμηνεία των ζωντανών παραδόσεων στο πλαίσιο της ύστερης μοντερνιτέ.