Ένας…Ψύλλος στην τάξη

Με ιδιαίτερη επιτυχία συνεχίστηκε στον Εξαπλάτανο (ν. Πέλλας) το πρόγραμμα «Μαθήματα στο σκοτάδι», που υλοποιεί το Νεανικό Πλάνο με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαρτίου 2009 στο λύκειο «Μενέλαος Λουντέμης» του Εξαπλατάνου με τη συμμετοχή όλων των μαθητών του σχολείου, που παρακολούθησαν σε δυο διαδοχικές προβολές την ταινία «Ο Ψύλλος» του Δημήτρη Σπύρου, ενώ ακολούθησε σεμινάριο για εκπαιδευτικούς σχετικά με τον κινηματογράφο και την εκπαίδευση.

Για το πρόγραμμα μίλησε ο αντιπρόεδρος του Νεανικού Πλάνου και οργανωτικός γραμματέας του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους Χρήστος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς παρέχει την υποστήριξή της για την πραγματοποίησή του κυρίως σε δυσπρόσιτες περιοχές, που δεν διαθέτουν κινηματογραφικές αίθουσες και υποδομές, με σκοπό να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με τον ποιοτικό νεανικό κινηματογράφο, να απολαύσουν την τέχνη του και να ανακαλύψουν τα μυστικά του. Επίσης προλόγισε την ταινία, μετά την προβολή της οποίας οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν επί μακρόν με τον σκηνοθέτη της και καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Ολυμπίας Δημήτρη Σπύρου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε σεμινάριο με τη συμμετοχή περίπου 20 εκπαιδευτικών από την περιοχή της Αριδαίας και του Εξαπλατάνου με θέμα «Η χρήση του κινηματογράφου και άλλων οπτικοακουστικών μέσων στην εκπαιδευτική διαδικασία» με εισηγητή τον σκηνοθέτη Δημήτρη Σπύρου, ο οποίος ανέλυσε τις βασικές έννοιες της κινηματογραφικής γλώσσας τον τρόπο συγγραφής του σεναρίου και τη διαδικασία παραγωγής μιας ταινίας. Οι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν με πολύ ενδιαφέρον το σεμινάριο και άνοιξαν μια ουσιαστική συζήτηση σχετικά με τις μεθόδους που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν προκειμένου να γυρίσουν με τους μαθητές τους μικρές ταινίες.

Σημειώνεται ότι την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων είχαν η σχολική σύμβουλος Φιλολόγων νομού Πέλλας κυρία Τόνια Παπαδάκη και ο λυκειάρχης του Λυκείου «Μενέλαος Λουντέμης» του Εξαπλατάνου κ. Τάσος Καρατζόγλου. Οι προβολές έγιναν με φορητά μηχανήματα με την φροντίδα του τεχνικού του Φεστιβάλ Ολυμπίας Νίκου Σακούλη.

Το αμέσως επόμενο διάστημα προγραμματίζονται ανάλογες εκδηλώσεις στην Έδεσσα και την Αριδαία