Κινηματογραφικό Εργαστήρι στην Κόνιτσα

Χάρις στον ενθουσιασμό των συμμετεχόντων στο κινηματογραφικό εργαστήριο της Κόνιτσας αντί για τη μια προγραμματισμένη ταινία, δημιουργήθηκαν τελικά δυο. Μια ταινία μυθοπλασίας και ένα ντοκιμαντέρ!

Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε από τις 20 ως τις 24 Ιουνίου 2011 με τη συμμετοχή 17 νέων και υπεύθυνος του εργαστηρίου ήταν ο Νίκος Θεοδοσίου.

Στο διάστημα 5 ημερών οι συμμετέχοντες γνώρισαν τη γλώσσα του κινηματογράφου, δημιούργησαν τα σενάρια, έκανα τα γυρίσματα και την τελική επεξεργασία.

Οι ταινίες που δημιουργήθηκαν, αποκλειστικά σε ιδέες των παιδιών, εκμεταλλεύονται τους χώρους της πόλης αλλά και το εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς ποτάμι με το υπέροχο τοξωτό γεφύρι.

Το ντοκιμαντέρ εστιάζεται σε κάτι που δυστυχώς οι νέοι της Κόνιτσας δεν γνώρισαν: το παλιό κινηματογράφο ΟΛΥΜΠΙΟΝ. Ο κινηματογράφος διατηρείται όπως την εποχή που λειτουργούσε και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συγκινήθηκαν πολύ όταν είδαν την ταινία.

Οι δυο ταινίες μαζί με μια τρίτη, το making off του εργαστηρίου, προβλήθηκαν το βράδυ της 24 Ιουνίου στην αίθουσα τελετών του δημαρχείου της Κόνιτσας που γέμισε κόσμο παρά το γεγονός ότι δεν δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα σε αυτήν την προβολή.

Θα πρέπει να τονιστεί η βοήθεια που πρόσφεραν για την υλοποίηση των ταινιών επαγγελματίες της πόλης κι η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη.

Η ταινία μυθοπλασίας καθώς δημιουργήθηκε αποκλειστικά από εφήβους πληρεί όλες τις προϋποθέσεις για να πάρει μέρος στο Φεστιβάλ Κάμερα Ζιζάνιο που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο Δεκέμβρη στον Πύργο Ηλείας.

Το εργαστήριο οργανώθηκε με τη συνεργασία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κόνιτσας, της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Κόνιτσας και του Νεανικού Πλάνου. Καθοριστική ήταν η συμβολή της κ. Κατερίνας Τσούβαλη.