Κυκλάδες

Τα «Μαθήματα στο σκοτάδι» συνέχισαν το κινηματογραφικό τους ταξίδι στις απομακρυσμένες και απομονωμένες περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας και το καινούργιο έτος με εξορμήσεις σε τέσσερα νησιά των Κυκλάδων, και την πραγματοποίηση 18 εκδηλώσεων (προβολές ταινιών, αναλύσεις, επιμορφωτικές συναντήσεις), τις οποίες παρακολούθησαν 1140 μαθητές, και 120 εκπαιδευτικοί και γονείς.

Πρώτος προορισμός ήταν το νησί της Άνδρου (φωτογραφίες παραπάνω), όπου την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημοτικού σχολείου Μπατσίου, πρόβαλαν για τα μικρότερα παιδιά την ταινία κινουμένων σχεδίων «Ο Κιρικού και η μάγισσα».

Στην συνέχεια πραγματοποίησαν ένα Διήμερο Κινηματογραφικών Προβολών στην Δημοτική Αίθουσα του Κινηματοθέατρου Χώρας Άνδρου, την Πέμπτη 20 και την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου, με προβολές ταινιών για παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Η επίσκεψή μας εκτός από τις παρουσιάσεις και τις αναλύσεις των ταινιών «Ο Κιρικού και η μάγισσα» και «Fighter», εμπεριείχε και μία επιπρόσθετη παράλληλη απογευματινή προβολή της ταινίας «Το Σκασιαρχείο» για τους εκπαιδευτικούς, η οποία έδωσε την αφορμή για μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τον Κινηματογράφο και την Εκπαίδευση στην Ελλάδα σήμερα.

Δεύτερος προορισμός ήταν το νησί της Τήνου όπου πραγματοποιήθηκε ένα Τριήμερο Κινηματογραφικών Προβολών στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού από την Δευτέρα 24 έως και την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου, με προβολές ταινιών για παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις και αναλύσεις των ταινιών «Ο Κιρικού και η μάγισσα», «Ο Ψύλλος», και «Fighter», ενώ παράλληλα έγινε και μία απογευματινή προβολή της γαλλικής ταινίας «Το Σκασιαρχείο» για τους εκπαιδευτικούς προκαλώντας μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Επίσης την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου επισκέφτηκαν το Δημοτικό Σχολείο Λουτρών Τήνου στο Εξώμβουργο, όπου πρόβαλαν για τα μικρότερα παιδιά την ταινία κινουμένων σχεδίων «Ο Κιρικού και η μάγισσα» στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου. Ακόμα έγιναν προβολές δύο επιπλέον ταινιών μικρού μήκους για «Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους» και για την «Camera Ζιζάνιο».

Αμέσως μετά την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου τα «Μαθήματα στο σκοτάδι» βρέθηκαν στο νησί της Κύθνου, όπου πραγματοποίησαν την προβολή της ταινίας «Το Σκασιαρχείο» με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, καθώς και μία επιπλέον ταινία μικρού μήκους για την «Camera Ζιζάνιο», στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του Δήμου στην Χώρα.

Τέταρτος και τελευταίος προορισμός στις Κυκλάδες, αποτέλεσε το νησί της Κέας.

Εκεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Κέας την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου πρόβαλαν για τα μικρότερα παιδιά την ταινία κινουμένων σχεδίων «Ο Κιρικού και η μάγισσα», για τα μεγαλύτερα παιδιά την βραβευμένη ελληνική ταινία «Βάλο», και για τα παιδιά του λυκείου την ταινία «Fighter». Παράλληλα πραγματοποίησαν παρουσιάσεις και αναλύσεις των ταινιών και ενθουσιώδεις συζητήσεις με τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς, και τις προβολές δύο επιπλέον ταινιών μικρού μήκους για το «Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους» και για την «Camera Ζιζάνιο», όπως και μία επιπρόσθετη παράλληλη απογευματινή προβολή της ταινίας «Το Σκασιαρχείο» για τους εκπαιδευτικούς, η οποία έδωσε την αφορμή για μια ενδιαφέρουσα συζήτηση.