Ο ήλιος άρχιζε να κατηφορίζει προς τις κορυφογραμμές του Γράμμου. Η θερμοκρασία πλησίαζε το μηδέν. Ελάχιστοι οι διαβάτες στη μικρή πλατεία της Κορησού.
Ξαφνικά η πλατεία της όμορφης κωμόπολης του νομού Καστοριάς απόχτησε μια ασυνήθιστη ζωντάνια. Μια πλευρά της μετατράπηκε σε πολυσύχναστο δρόμο. Παιδιά που υποδύονταν περαστικούς, νοικοκυρές κλπ. πήγαιναν κι ερχόντουσαν ενώ μια φωνή που τους κάλυπτε όλους ακούγονταν κατά διαστήματα:
Κάμερα, 3,2,1, πάμε!
Μετά, ακούγονταν ένα «στοπ» κι όλα άρχιζαν από την αρχή.
Όλα αυτά τα περίεργα δεν ήταν τίποτα άλλο από τα γυρίσματα της ταινίας μιας δραστήριας ομάδας μαθητών του Γυμνασίου Κορησού που με ευθύνη της καθηγήτριας Αρετής Κάρκου συμμετέχει και οργανώνει πολλές πολιτιστικές δραστηριότητες.
Το γύρισμα της ταινίας γινόταν στα πλαίσια ενός κινηματογραφικού εργαστήριου που έγινε το διήμερο 13 και 14 Φεβρουαρίου 2009 με την καθοδήγηση του σκηνοθέτη και καλλιτεχνικού διευθυντή του φεστιβάλ Camera Zizanio, Νίκου Θεοδοσίου που ήρθε ειδικά γι αυτό το λόγο από την Αθήνα καλεσμένος από την Κωνσταντινίδειο Βιβλιοθήκη του Δήμου Αγίων Αναργύρων.
Αλλά δεν ήταν αυτή μόνο η κινηματογραφική δραστηριότητα του διήμερου. Συγκεκριμένα την Παρασκευή το πρωί το σύνολο των μαθητών τόσο του δημοτικού όσο και του γυμνασίου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα «μάθημα» κινηματογράφου, να γνωρίσουν τη γλώσσα της 7ης τέχνης και να δουν μερικές πολύ σπάνιες ταινίες.
Όλα αυτά έγιναν στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δήμου απέναντι από την Κωνσταντινίδειο Βιβλιοθήκη.
Ο ίδιος χώρος, τα βράδια, μετατράπηκε σε κινηματογραφική αίθουσα και ξανάφερε στη μνήμη τις μακρινές εποχές που οι πλανόδιοι κινηματογραφιστές γύρναγαν σε πόλεις και χωριά προσφέροντας ένα εντυπωσιακό και φτηνό θέαμα. Τέτοιοι έρχονταν στην Κορησό που δεν απόχτησε ποτέ δικό της κινηματογράφο.
Παιδιά και ενήλικες, που γέμισαν και τις δυο μέρες το χώρο, είχαν την ευκαιρία να δουν δυο μοναδικές ταινίες που ανήκουν στην ταινιοθήκη του Νεανικού Πλάνου.
Την ταινία ΒΑΛΟ που μας μεταφέρει στην Φιλανδία των αρχών του 20 αιώνα, τότε που βρίσκονταν υπό ρωσική κατοχή και τις προσπάθειες των μικρών μαθητών να λειτουργήσουν το σχολείο τους παρά την απαγόρευση των αρχών.
Την ταινία Ξύλινη κάμερα, που συγκίνησε ιδιαίτερα τους έφηβους θεατές, καθώς μιλάει για τον αγώνα για ζωή των παιδιών και των νέων στις παραγκουπόλεις της Νότιας Αφρικής και θίγει ζητήματα λίγο πολύ κοινά σε όλο τον κόσμο.
Τις προβολές, που προλόγισε ο Νίκος Θεοδοσίου, τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων και δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και πολλοί εκπαιδευτικοί. Ο Δήμος μάλιστα διέθεσε το λεωφορείο του κι έτσι μπόρεσαν να βρεθούν στις προβολές παιδιά και γονείς από τα τριγύρω μικρά χωριά.
Για την ομάδα των μαθητών του Γυμνασίου που μπήκε στην «περιπέτεια» της κινηματογραφικής δημιουργίας, η δουλειά δεν τέλειωσε. Έχουν τώρα να κάνουν το μοντάζ και την τελική επεξεργασία πάντα με την καθοδήγηση της υπεύθυνης της ομάδας Αρετής Κάρκου και του Νίκου Θεοδοσίου.
Η διήμερη κινηματογραφική δραστηριότητα στην Κορησό εντάσσεται στο πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς «Μαθήματα στο σκοτάδι» που σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Νεανικό Πλάνο και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.