Ταξιδιάρικα Πουλιά (Birds Of Passage)

Birds of Passage / Les Oiseaux de Passage

Έτος Παραγωγής: 2015

Χώρα Παραγωγής: Βέλγιο, Γαλλία

Διάρκεια: 84′

Τόσο από περιεχόμενο όσο και από μορφή είναι μία ρεαλιστική ταινία για παιδιά, γεγονός απο μόνο του αξιοσημείωτο. Η ταινία δεν βασίζεται στα οπτικά εφέ και τη μαγεία, αντιθέτως παρουσιάζει παιδιά που δημιουργούν τη δική τους περιπέτεια και γονείς που ανακαλύπτουν ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι να είναι κανείς γονιός.

Aurore Engelen, cineuropa.org

Μια ταινία που κάθε παιδί πρέπει να δει για να κατανοήσει τη σημασία της φιλίας.

moviemovesme.com

Σύνοψη

Μια φορά γίνεσαι δέκα χρονών. Ο πατέρας της Cathy της δίνει για τα γενέθλιά της ένα ασυνήθιστο δώρο: ένα αυγό πάπιας. Ο πατέρας της την προειδοποιεί: τον πρώτο άνθρωπο που θα δει το παπάκι όταν γεννηθεί, θα νομίζει πως είναι η μαμά του. Κόντρα σε όλες τις πιθανότητες, αυτό το πρόσωπο είναι η Margaux. Ενώ η Cathy είναι έτοιμη να αφήσει την Margaux να παίξει το ρόλο της μητέρας πάπιας, οι γονείς της δεύτερης έχουν διαφορετική άποψη: συγκλονισμένοι από την κατάσταση της κόρης τους (πάσχει από σοβαρή σωματική αναπηρία και είναι καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι), δεν πιστεύουν ότι είναι ικανή να αναλάβει τη φροντίδα του. Απελπισμένη για να ζήσει επιτέλους μια φυσιολογική ζωή, η Margaux το σκάει με την Cathy έτσι ώστε να μπορέσει να φροντίσει το παπάκι της μακριά από τους μεγάλους, οι οποίοι προσπαθούν να την σταματήσουν από το να το κάνει.

https://www.youtube.com/watch?v=8jne20yOAxU

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Olivier Ringer
Σενάριο: Yves Ringer, Olivier Ringer
Φωτογραφία: Mihnea Popescu
Μοντάζ: Alante Alfandari
Μουσική: Bruno Alexiu
Ερμηνείες: Clarisse Djuroski, Lea Warny, Alain Eloy, Myriem Akkhediou, Angelo Dello Spedale, Jeanne Dandoy
Γλώσσα: Γαλλικά

Trivia

  • Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Olivier Ringer, έχει κερδίσει δύο φορές το ετήσιο Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA) για την Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία για παιδιά. Το 2012 για την ταινία του On the sly και το 2016 για τα Διαβατάρικα Πουλιά.
  • “Οι περισσότερες παιδικές ταινίες μεταφέρουν τα παιδιά σε εικονικούς κόσμους που δεν υπάρχουν. Εγώ θα ήθελα να τους προσφέρω ιστορίες αληθινές, απλές, νατουραλιστικές, τα γεγονότα και οι καταστάσεις των οποίων μπορούν να συνδεθούν με τις προσωπικές τους εμπειρίες”, έχει δηλώσει ο σκηνοθέτης της ταινίας.

Βραβεία – Διακρίσεις

  • Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA) για την Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία για παιδιά του 2015
  • Grand Prix, Zlin International Film Festival for Children and Youth 2015
  • Grand Prix, Montreal International Children’s Film Festival 2015
  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Chicago Children’s Film Festival 2015
  • Βραβείο CIFEJ, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους 2015

και πολλά ακόμη βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ!