Λόλα: Ένα Μπιζέλι Για Σπίτι (Lola On The Pea)

Lola on the pea / Lola auf der erbse

Έτος Παραγωγής: 2014

Χώρα Παραγωγής: Γερμανία

Διάρκεια: 90′

Το ωραίο με την ταινία είναι η χαλαρή ευθυμία με την οποία προσεγγίζει σοβαρά θέματα, όπως η απώλεια, ο χωρισμός και η εμπιστοσύνη χωρίς να καταλήγει σε κοινωνικοπαιδαγωγικό φροντιστήριο.

Herbert Spaich, SWR Kulturspaicher

Η ταινία εμπεριέχει στοιχεία παραμυθιού και ιστορίας φαντασίας, χωρίς όμως ποτέ να προσπερνά το γεγονός ότι αυτός ο κόσμος είναι τόσο σκληρός και απογοητευτικός όσο είναι και όμορφος.

Emily Anderson, bad-entertainment.net

Αυτό το “αθώο” με μια πρώτη ματιά φιλμ, κρύβει πίσω από τις απαλές, αλλά παράξενες φιγούρες που αποτυπώνονται, μια μεγάλη ουτοπία: είναι αυτονόητο πως αυτά τα παιδιά μπορούν να συνεισφέρουν σε ένα ευτυχισμένο μέλλον εφόσον αντιμετωπίζονται με σεβασμό και δεν αποκλείονται ερμητικά από την πραγματικότητα. Αυτό δεν σημαίνει πως η ταινία υπολείπεται σε φαντασία και σε ευθυμία, το αντίθετο.

Horst Peter Koll, filmdienst.de

Σύνοψη

Η Lola ζει με την μητέρα της Loretta σε ένα πλωτό σπίτι. Από τότε που εξαφανίστηκε ο πατέρας της, έχει γίνει εσωστρεφής και ζει στην δικό της ονειρικό κόσμο. Έχει ορκιστεί να μην κόψει το μαλλιά της ούτε να πλύνει το σημείο στο λαιμό της που την φίλησε για τελευταία φορά ο πατέρας της, μέχρι εκείνος να επιστρέψει. Με τους συμμαθητές της στο σχολείο δεν έχει σχέσεις και ο μόνος της φίλος είναι ο τρελός γεροκαπετάνιος Solmsen. Μια μέρα, ενώ καθόταν στο ποτάμι, εμφανίστηκε ένα νέο αγόρι, ο Rebin. Ο Rebin ήταν ένας νεαρός Κούρδος που ζούσε παράνομα στην Γερμανία με τους γονείς του, πράγμα που μόνο η δασκάλα τους γνώριζε. Σιγά-σιγά γίνεται φίλος με την Lola, παρά τις συμβουλές του πατέρα του να είναι μόνος. Ταυτόχρονα η μαμά της Lola, γνωρίζει έναν άντρα, τον Kurt. Η Lola όμως δεν έχει σκοπό να αφήσει κανέναν να πάρει τη θέση του πατέρα της και κάνει τα αδύνατα δυνατά να τους χωρίσει. Όταν όμως η μαμά του Rebin θα αρρωστήσει βαριά, η Lola θα αναγκαστεί να ζητήσει τη βοήθεια του Kurt. Λίγες μέρες μετά, ο Rebin και η οικογένειά του εξαφανίζονται…

https://youtu.be/Gb7wKoolazI

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Thomas Heinemann
Σενάριο: Thomas Heinemann
Φωτογραφία: Tobias Jall
Μοντάζ: Laura Richter
Μουσική: Frankie Chinasky
Ερμηνείες: Christiane Paul, Tabea Hanstein, Arturo Pereia Bigwood, Tobias Oertel, Ferhat Keskin, Antoine Monot, Jr. Peter Fieseler
Γλώσσα: Γερμανικά

Trivia

  • Ο σκηνοθέτης για τους παιδικούς ρόλους δεν έκανε ανοιχτό κάστινγκ. Αποτάθηκε σ’ έναν φίλο του δάσκαλο, ο οποίος του γνώρισε κάποιους από τους μαθητές του και κάποιοι απ’ αυτούς επελέγησαν.
  • Ο τρόπος με τον οποίο αφηγείται την ιστορία του ο σκηνοθέτης, του επιτρέπει να παρουσιάσει σοβαρά θέματα (διαζύγιο, αναζήτηση ασύλου, διαφορετικότητα κλπ.) σε ένα νεότερο ηλικιακά κοινό. Όταν ρωτήθηκε σχετικά, δήλωσε: “Σε κάποιους δεν πολυαρέσει που χρησιμοποιώ έναν χιουμοριστικό τόνο για να μιλήσω για σοβαρά θέματα. Εγώ, όμως, έτσι το κάνω”.

Βραβεία – Διακρίσεις

  • Βραβείο Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους 2014
  • Βραβείο Κοινού, International Film Festival Seattle, 2015
  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Ale Kino! Filmfestival Poznan, 2015
  • Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας Κοριτσιού, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους 2014

και αρκετά ακόμη βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ!