Όσκαρ και Λίλι

Μια ταινία του Arash T. Riahi

Αυστρία, 2020, 102′

Γλώσσα: Γερμανικά, ελληνικοί υπότιτλοι

Δύο προσφυγόπουλα από την Τσετσενία, ο 8χρονος Όσκαρ και η 13χρονη Λίλι, που ζουν τα τελευταία έξι χρόνια στην Αυστρία, πρόκειται να απελαθούν μαζί με τη μητέρα τους. Η απόπειρα αυτοκτονίας της τελευταίας έχει ως αποτέλεσμα τη βραχυπρόθεσμη αναβολή της απέλασης, αλλά σημαίνει και τον αναγκαστικό χωρισμό της οικογένειας. Η ελπίδα των παιδιών ότι θα ξαναενωθούν με τη μητέρα τους τροφοδοτείται από την αγάπη του ενός για το άλλο και παρακάμπτει όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια με πάθος και ποιητικότητα. Μια γλυκόπικρη οδύσσεια, που αποκαλύπτει ότι κάποιες φορές για να επιζήσεις χρειάζεται να ερμηνεύσεις τον κόσμο γύρω σου με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Θέματα: Πρόσφυγες, οικογένεια, αγάπη, αδέλφια, ελπίδα

Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Arash T. Riahi

Γεννήθηκε το 1972 στο Ιράν και βρέθηκε στην Αυστρία ως παιδί το 1982. Σπούδασε κινηματογράφο και τέχνες στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, στη συνέχεια εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας στο τμήμα νεολαίας και τέχνης της αυστριακής τηλεόρασης. Ίδρυσε το 1997 την εταιρεία παραγωγής ταινιών και μέσων ενημέρωσης Golden Girls Filmproduktion. Το έργο του κέρδισε περισσότερα από 80 διεθνή βραβεία. Από το 2010 εργάζεται επίσης ως δραματουργικός σύμβουλος για το SOURCES 2, το DOC-Incubator και το Berlinale Talents. Από το 2013 διδάσκει στην Ακαδημία Κινηματογράφου της Βιέννης.

Οι υπόλοιποι συντελεστές

Σενάριο: Arash T. Riahi
Διεύθυνση φωτογραφίας: Enzo Brandner
Μουσική: Karwan Marouf
Μοντάζ: Julia Drack, Stefan Bechinger
Ερμηνείες: Leopold Pallua, Rosa Zant, Christine Ostermayer

Κριτικές

H ταινία προσφέρει ένα “παράθυρο” στον συναισθηματικό κόσμο των δύο πρωταγωνιστών της μέσα από ένα είδος ριζοσπαστικής τρυφερότητας και λεπτομερούς ποίησης. Κι αυτό το πετυχαίνει με έναν τρόπο παραμυθένιο και συνάμα με μια οξεία ματιά για τις δυσκολίες της πραγματικότητας. Κέρδισε το βραβείο κοινού στο κινηματογραφικό φεστιβάλ Max Ophüls Preis και ακολούθησαν αρκετά βραβεία σε άλλα φεστιβάλ. Αλλά ακόμη και μακριά από τα κόκκινα χαλιά και τα κινηματογραφικά φεστιβάλ, η ταινία αυτή αξίζει κάθε προσοχή.
kino-zeit.de

Μια παραμυθένια οικογενειακή ταινία με δύο υπέροχους πρωταγωνιστές που αποκαλύπτει περισσότερα για το παρόν μας από πολλά ρεαλιστικά δράματα.
spielfilm.de

Βραβεία

  • Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας & 4 υποψηφιότητες (Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Κοστουμιών, Σχεδιασμού Παραγωγής) στα Βραβεία Αυστριακού Κινηματογράφου 2021
  • Βραβείο Καλύτερης Εφηβικής Ταινίας, Filem’on: International Children’s Film Festival Brussels 2020
    Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Filmfestival Kitzbuehel 2020
  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, International Film Festival for Children and Young Audience Schlingel 2020
  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας από την Κριτική Επιτροπή Μαθητών, Taormina International Film Festival 2020
  • Βραβείο Καλύτερης Μεγάλου Μήκους Ταινίας από την Κριτική Επιτροπή Παιδιών, Olympia International Film Festival for Children and Young People 2020

Trivia

Ο σκηνοθέτης Arash T. Riahi, έχοντας εγκαταλείψει και ο ίδιος την πατρίδα του ως παιδί, δεν ήθελε να δημιουργήσει μια λυπητερή ταινία για την προσφυγιά. Στόχος του ήταν να παρουσιάσει τόσο τις δύσκολες όσο και τις χαρούμενες στιγμές, γιατί η ζωή είναι ένα μείγμα τους. Έτσι, μπορεί ο Oskar και η Lilli, τα δύο προσφυγόπουλα από την Τσετσενία, να πρέπει να προσαρμοστούν στο νέο τους περιβάλλον, μακριά από τη μητέρα τους, και να αντιμετωπίσουν μια σκληρή πραγματικότητα, όμως έχουν και όμορφες στιγμές.

Η ταινία είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα “Oskar and Lilli” της Monika Helfer.