Περιμένοντας τη Ρόζα

Ντοκιμαντέρ, 55′, 2012

Παραγωγή: Νεανικό Πλάνο

Η ταινία επιχειρεί να αποτυπώσει την οδύσεια των κατοίκων του χωριού Beloiannisz στην Ουγγαρία. Το χωριό χτίστηκε το 1950 για να στεγάσει τους πολιτικούς πρόσφυγες από την Ελλάδα που έφτασαν εδώ μετά την ήτττα του Δημοκρατικού Στρατού στα βουνά της Δυτικής Μακεδονιας. Το μοναδικό «ελληνικό» χωριό εκτός Ελλάδας.  Σήμερα, εξήντα χρόνια μετά, αποτελεί μια σκιά του εαυτού του κι όσοι απέμειναν μοιάζουν να ταυτίζονται με τον Θωμά που περίμενε απελπισμένα για δεκαετίες τον ερχομό της Ρόζας, ή… την εκπλήρωση της μεγάλης προσδοκίας.

Ο  Θωμάς πήγαινε κάθε μέρα στο σιδηροδρομικό σταθμό του Ivancsa περιμένοντας τον ερχομό της Ρόζας που είχε μείνει στην Ελάδα μετά την αναγκαστική φυγή του. Η Ρόζα δε φαινόταν αλλά αυτός δεν έχανε την ελπίδα. Κι έτσι περνούσαν οι μέρες, οι μήνες, τα χρόνια.  Για τους υπόλοιπους, ο ίδιος σταθμός, αποτελούσε την αφετηρία για την εκπλήρωση της δικής τους μεγάλης επιθυμίας,  της επιστροφής στην πατρίδα.

Μέσα από αυτές τις αντιφατικές πορείες ξετυλίγεται το χρονικό των κατοίκων του «εφήμερου» χωριού που έζησαν με τον πιο έντονο τρόπο τις  συγκλονιστικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας:  από τους ανελέητους βομβαρδισμούς στο Γράμμο το 48-49 και την προσυγιά,  στην Ουγγρική εξέγερση του 1956, από τη δικτατορία του 1967 στην Ελλάδα και  την αμνηστία του 1981 ως την πολιτική αλλαγή του 1989 στην Ουγγαρία, την κρίση και τη βεβήλωση των τάφων με το κόκκινο αστέρι…

Δείτε το trailer της ταινίας:

Συντελεστές

Σκηνοθεσία, σενάριο: Νίκος Θεοδοσίου

Κάμερα: Kalman Czibolya

Μοντάζ: Δαμιανός Βογανάτσης

Μουσική: SOCOS και παραδοσιακή μουσική

Συμμετοχές σε Φεστιβάλ

  • 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2012
  • 6ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, Χαλκίδα, 2012

Διακρίσεις

3ο Βραβείο στο 6ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, Χαλκίδα, 2012