Τα Χριστούγεννα της Λουτσία

Μια ταινία τoυ Christian Dyekjær

Δανία, 2018, 93′

Γλώσσα: Δανέζικα, ελληνικοί υπότιτλοι

Ψηλά στη Βόρεια Γροιλανδία ζει η Λουτσία μαζί με τη μητέρα της την Κλαούντια και τον μπαμπά της, που δεν είναι άλλος από τον γνωστό μας Άι Βασίλη. Η Λουτσία πηγαίνει στο Διεθνές Χριστουγεννιάτικο Σχολείο και θέλει να γίνει η επόμενη «αγιοβασιλίνα» της Δανίας. Όμως αυτό δεν επιτρέπεται μια και μόνο τα αγόρια μπορούν να διεκδικήσουν αυτόν τον τίτλο. Η Λουτσία διαμαρτύρεται συνεχώς και ο υπεύθυνος των σπουδών της αποφασίζει να της δώσει την ευκαιρία ν’ αποδείξει ότι και τα κορίτσια είναι εξίσου ικανά. Της αναθέτει να πραγματοποιήσει τη χριστουγεννιάτικη ευχή του ‘Αλμπερτ, που δεν είναι άλλη από το να γίνει καλά ο μπαμπάς του, ο οποίος πάσχει από μια μυστηριώδη ασθένεια. Υπεύθυνος για την αρρώστια του είναι ο απαίσιος Κράμπους. Η Λουτσία αναλαμβάνει τη δύσκολη αποστολή να πιάσει τον Κράμπους, ώστε να θεραπευτεί ο πατέρας του Άλμπερτ. Η Λουτσία πηγαίνει στη Δανία μαζί με τον πάτερα της για να εντοπίσουν τον Κράμπους κι έτσι ξεκινάει μια συναρπαστική χριστουγεννιάτικη περιπέτεια, καθώς ανακαλύπτουν ότι και κάποιος άλλος κυνηγάει τον απαίσιο Κράμπους.

Θέματα: ισότητα, οικογένεια, ασθένεια, χριστουγεννιάτικη ιστορία

Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Christian Dyekjær

Ο Christian Dyekjaer είναι σκηνοθέτης γεννημένος το 1971. Υπήρξε συνιδρυτής της εναλλακτικής Σχολής Κινηματογράφου Super16, από όπου αποφοίτησε ως σκηνοθέτης το 2002. Έκανε το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του με το Moving Up (2008), το οποίο ακολουθήθηκε από το The Great Bird Race (2012), που απέσπασε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ Παιδικού Κινηματογράφου του Kristiansand. Έκτοτε έχει σκηνοθετήσει το δράμα The Dreamer (2017) και τα τρία μέρη της χριστουγεννιάτικης περιπέτειας «Τα χριστούγεννα της Λουσία» (2018, 2020, 2022). Για την τηλεόραση ο Dyekjær σκηνοθέτησε αρκετά επεισόδια της δανέζικης δραματικής σειράς «At the Faber» (2000).

Οι υπόλοιποι συντελεστές

Σενάριο: Uffe Rørbæk

Φωτογραφία: Jacob Banke Olesen

Μοντάζ: Morten Egholm

Μουσική: Kristian Eidnes Andersen, Nicklas Schmidt
Ερμηνείες: Martin Buch Claudia: Mia Lyhne, Ella Testa Kusk, Peter Sejer Winther, Anders Brink Madsen, Julie Vang, Nicolai Kopernikus, Ulf Pilgaard, Kristian Halken, Mette Horn

Κριτικές

Μια διασκεδαστική και συναρπαστική ταινία, ειδικά για το παιδικό κοινό. Η πρόσμιξη διαφορετικών στοιχείων και η θετική κεντρική δήλωση περί ισότητας διαμορφώνουν μια ουσιαστική αντιπρόταση στις συνηθισμένες χριστουγεννιάτικες απομιμήσεις.
film-rezensionen.de

Επιτέλους, μια διαφορετική χριστουγεννιάτικη ταινία! Σε αντίθεση με τα συνηθισμένα, η δανέζικη ταινία είναι πραγματικά αστεία και διασκεδαστική και ταυτόχρονα κατορθώνει να μεταφέρει όμορφα μηνύματα ισότηταας, αρμονικά ενταγμένα στη συνολική αφήγηση.
sofahelden.com

Trivia

Η ταινία σημείωσε τεράστια εμπορική επιτυχία στη Δανία, καθώς έκοψε σχεδόν 150.000 εισιτήρια! Το νούμερο είναι αξιοθαύμαστο, αν μάλιστα λάβει κανείς υπόψη ότι η Δανία είναι μια χώρα με πληθυσμό μικρότερο των 6 εκατομμυρίων.

Η τεράστια επιτυχία της ταινίας οδήγησε στη δημιουργία σίκουελ.