Θερινά Μαθήματα Κινηματογραφικής Εκπαίδευσης στο 2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πάτρας (2019)

Μια ξεχωριστή συνεργασία με θέμα τον κινηματογράφο πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στο 2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας που λειτουργεί εντός του Καταστήματος Κράτησης Αγίου Στεφάνου Πατρών και το «Νεανικό Πλάνο – Δημιουργική Ομάδα για την Οπτικοακουστική Επικοινωνία και Έκφραση των Νέων Ανθρώπων» με τη χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης, του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο του “Προγράμματος Πρόληψης και Κοινωνικής Υποστήριξης Νέων σε Κίνδυνο”.

Συγκεκριμένα, στο 2ο ΣΔΕ Πάτρας υλοποιήθηκε από τον κ. Κώστα Κορρέ και τη σκηνοθέτρια ντοκιμαντέρ κ. Διονυσία Κοπανά Θερινό Σχολείο με τίτλο «Μαθήματα κινηματογραφικής εκπαίδευσης», διάρκειας πενήντα ωρών, που περιλάμβανε προβολή και ανάλυση της βραβευμένης ταινίας «Τρε, Μέισον, Ντασάν/ Tre Maison Dasan», ΗΠΑ, Ντοκιμαντέρ, Denali Tiller, έγχρωμο, 94΄, (2018), καθώς και δεκαήμερο εργαστήριο δημιουργίας μικρού μήκους ταινίας ντοκιμαντέρ.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, οι 23 συμμετέχοντες κρατούμενοι του Καταστήματος Κράτησης Πάτρας ήρθαν σε επαφή με τη γλώσσα του κινηματογράφου, εξοικειώθηκαν με τις τεχνικές του και τις βασικές αρχές σκηνοθεσίας, μυήθηκαν στα εκφραστικά του μέσα και καθοδηγήθηκαν στη έρευνα του επιλεγμένου θέματος, καθώς και στη δημιουργία σεναριακού σχεδιάσματος που θα βοηθήσει στην οργάνωση των γυρισμάτων. Επιπλέον, κατανόησαν και μοιράστηκαν τους ρόλους του κινηματογραφικού συνεργείου μπροστά και πίσω από την κάμερα.

Το τελικό αποτέλεσμα του εργαστηρίου ήταν μια μικρού μήκους ταινία ντοκιμαντέρ “Πλάνα απ’ έξω”, διάρκειας 10 λεπτών, την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε

Σημαντικό αποτέλεσμα ήταν οι εκπαιδευόμενοι να αισθανθούν ότι η τέχνη μπορεί να μεταμορφώσει τη ζωή τους, προσδίδοντάς της διαφορετικό νόημα και ενδιαφέρον, καθώς και να αναπτύξουν στην αντίληψή τους για τη μοναδική ματιά κάθε ανθρώπου πάνω στη ζωή, ως ξεχωριστή μοναδική οντότητα.

Το δημιουργικό αποτέλεσμα του κινηματογραφικού εργαστηρίου παρουσιάστηκε σε ξεχωριστή εκδήλωση-συζήτηση-προβολή των ταινιών “Cine φως στα κελιά των κρατουμένων” κατά τη διάρκεια του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, το Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2019 και σε δύο ειδικές εκδηλώσεις στην Πάτρα και τον Πύργο Ηλείας, δίνοντας έτσι την ευκαιρία ιδιαίτερα στους συμμετέχοντες να βγει προς τα έξω η φωνή τους και να βρει διέξοδο η καλλιτεχνική τους έκφραση.