Το Αγόρι Και Ο Κόσμος (Boy And The World)

O Menino e o Mundo

Έτος Παραγωγής: 2013

Χώρα Παραγωγής: Βραζιλία

Διάρκεια: 81′

Σκιτσαρισμένο με μια τεχνική που θυμίζει παιδικές ζωγραφιές, με τον τρόπο ενός παιδιού που σκιτσάρει κρατώντας ένα μάτσο κραγιόνια στα χέρια του κι αφήνοντας την φαντασία του να οργιάζει, το φιλμ είναι ένα αληθινό ποίημα συμπυκνωμένης ομορφιάς, που θυμίζει στην διάρκεια της ίδιας σκηνής ναΐφ αναπαράσταση της ζωής, ιμπρεσιονιστικό τοπίο και σουρεαλιστικό, γεμάτο φαντασία, ταμπλό.

Γιώργος Κρασσακόπουλος, flix.gr

Η ταινία πετυχαίνει απροσδόκητα μια πιο ρεαλιστική απεικόνιση της πνιγηρής πραγματικότητας των σύγχρονων μεγαπόλεων από τα πάμπολλα ντοκιμαντέρ που επιδιώκουν τον ίδιο στόχο.

Nicolas Rapold, The New York Times

Μια κριτική ματιά στην περιβαλλοντική καταστροφή, τις οικονομικές ανισότητες και την παγκοσμιοποίηση πολύ ευφυέστερη και διεισδυτικότερη από αυτή των αντίστοιχων ταινιών των μεγάλων αμερικανικών στούντιο.

Michael O’Sullivan, The Washington Post

Είναι η πιο όμορφη ταινία κινουμένων σχεδίων της χρονιάς και έρχεται από τη Βραζιλία. Μια ταινία χωρίς λόγια, για να μην λερωθεί αυτό το κόσμημα με αχρείαστες λέξεις.

Christophe Carrière, lexpress.fr

Πανέμορφο εικαστικά παραμύθι με πρωτότυπη, μακριά από τα χολιγουντιανά πρότυπα αισθητική, γοητευτική μουσική και απόλυτα μοντέρνα, αφυπνιστικά μηνύματα.

Χρήστος Μήτσης, Αθηνόραμα

Σύνοψη

Η ιστορία ενός Αγοριού, που φεύγει από το χωριό του και πηγαίνει στην πόλη για να συναντήσει τον πατέρα του, ο οποίος αναζητά εργασία ως εσωτερικός μετανάστης. Στο ταξίδι αυτό, το Αγόρι παρατηρεί το αντιφατικό πρόσωπο της σύγχρονης Βραζιλίας, που θα μπορούσε να είναι μια οποιαδήποτε χώρα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Η ταινία, συναρπάζει με τα σχέδια, τα χρώματα και τη μουσική. Δεν έχει διαλόγους «για να μη λερωθεί αυτό το διαμάντι με περιττά πράγματα», όπως έγραψε ο κριτικός της γαλλικής «L’ Express».

https://www.youtube.com/watch?v=N3SIPb4Hf3M&feature=emb_logo

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Alê Abreu
Σενάριο: Alê Abreu
Μουσική: Ruben Feffer, Gustavo Kurlat
Φωνές: Vinicius Garcia, Marco Aurelio Campos, Lu Horta, Felipe Zilse, Ale Abreu, Cassius Romero

Trivia

  • Με το Αγόρι και ο Κόσμος, ο Alê Abreu έγινε ο πρώτος Βραζιλιάνος animator που προτάθηκε για βραβείο Όσκαρ.
  • Η επεξεργασία της ταινίας ξεκίνησε σαν ντοκιμαντέρ για τη Λατινική Αμερική. Ο σκηνοθέτης έχει δηλώσει ότι η μεταμόρφωσή της σε animation ήρθε φυσικά και ότι νιώθει πως έχει κάνει δύο ταινίες, αφού το ντοκιμαντέρ ενυπάρχει στην τελική μορφή της ταινίας.
  • Ολόκληρη η ταινία είναι ζωγραφισμένη στο χέρι! Ο σκηνοθέτης επιλέγει να ζωγραφίσει “παιδικά”, συνδυάζοντας κάθε πιθανή τεχνική: λάδι, ξυλομπογιές, μαρκαδόρους, στυλό διαρκείας, ζωγραφική και κολάζ. Επιπλέον κάνει μια τολμηρή και ποιητική επιλογή: δε φοβάται το λευκό! Κάθε σχέδιο είναι μια έκπληξη. Και η ταινία είναι χωρίς διαλόγους ή μάλλον, έχει μόνο κάποιες ατάκες σε μια κατασκευασμένη γλώσσα, τα βραζιλιάνικα ανάποδα!
  • Στο εξαιρετικό soundtrack της ταινίας συμμετέχει ο ζωντανός θρύλος της βραζιλιάνικης μουσικής Nana Vasconselos, βραβευμένος επί σειρά ετών ως “ο καλύτερος λάτιν τζαζ κρουστός της χρονιάς”. Επίσης παίρνουν μέρος άλλοι κορυφαίοι μουσικοί και συγκροτήματα της Βραζιλίας, όπως οι Barbatugues.

Βραβεία – Διακρίσεις

  • Υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Animation, Academy Awards 2016
  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Annecy International Animated Film Festival 2014
  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κοινού, Annecy International Animated Film Festival 2014
  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Annie Awards 2016
  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, São Paulo International Film Festival 2013

και συνολικά περισσότερα από 40 βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ!