Το Αγόρι Που Ήθελε Να Γίνει Αρκούδα (The Boy Who Wanted To Be A Bear)

The boy who wanted to be a bear

Έτος Παραγωγής: 2002

Χώρα Παραγωγής: Δανία, Γαλλία

Διάρκεια: 78′

Ένα όμορφο, συγκινητικό παραμύθι, φτιαγμένο με απλά, όμορφα, «χειροποίητα» σχέδια, σε μια εποχή που έχουν επικρατήσει τα σχέδια των κομπιούτερ. Δεν έχει να κάνει τίποτα με τα συνηθισμένα κατασκευάσματα της Ντίσνεϊ και θ’ αρέσει σε μικρούς και μεγάλους.

Νίνος Φενέκ Μικελίδης, Ελευθεροτυπία

Ναϊφ σκίτσο, στον αντίποδα του εικονογραφικού περφεξιονισμού του αμερικανικού animation, που ερεθίζει τη φαντασία επιτρέποντας της να συμπληρώσει τα κενά. Μαγική, παραμυθένια ατμόσφαιρα, ευρηματικότητα, λυρισμός.

Movieworld

Γυρισμένη με την παραδοσιακή μέθοδο των κινουμένων σχεδίων, οι φιγούρες και το τοπίο θυμίζουν παιδικές ζωγραφιές, με τα χρώματα ενίοτε να κινούνται, λες και τα ζωγράφισε το ακόμα άγαρμπο χέρι ενός παιδιού. Μαγευτικό σαν παραμύθι, λιτό και υπέροχο.

Μπάμπης Αχτσόγλου, Αθηνόραμα

Σύνοψη

Σε μια σπηλιά σ’ έναν παγωμένο λόφο, μια πολική αρκούδα γεννάει ένα αρκουδάκι -αλλά το νεογνό πεθαίνει πάνω στη γέννα. Σε μια καλύβα, λίγο πιο πέρα, μια γυναίκα γεννάει ένα δυνατό υγιές αγόρι. Η πολική αρκούδα είναι τόσο θλιμμένη από την απώλεια του μικρού της που θέλει να πεθάνει. Έτσι, το ταίρι της κλέβει το μωρό της γυναίκας και το φέρνει στους πάγους. Το αγοράκι μεγαλώνει με την αρκούδα, μαθαίνοντας όλα όσα πρέπει να ξέρει μια αρκούδα: εύκολο πράγμα για ένα αγοράκι. Αυτή είναι η αρχή ενός όμορφου παραμυθιού…

https://www.youtube.com/watch?v=_lyk0ojUVzc

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Jannik Hastrup
Σενάριο: Jannik Hastrup, Bent Haller
Animators: Asta Sigurdardottir, Georges Stoyanoff, Karin Nielsson, Anders Nejsum, Anna Gellert, Alice Rasmussen
Μουσική: Bruno Coulais

Trivia

  • Το παιδί που ήθελε να γίνει αρκούδα θεωρείται η ωραιότερη ταινία του κορυφαίου ευρωπαίου δημιουργού κινουμένων σχεδίων, του μεγάλου γερομάστορα του δανέζικου κινηματογράφου Γιάννικ Χάστρουπ.
  • Την εξαίσια μουσική της ταινίας υπογράφει ο πολυβραβευμένος Γάλλος συνθέτης Bruno Coulais (Τα παιδιά της χορωδίας, Μικρόκοσμος κ.α).
  • Είναι η μοναδική ταινία animation που έχει μεταγλωττιστεί στην τοπική διάλεκτο των Ινουίτ της Γροιλανδίας.

Βραβεία – Διακρίσεις

  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Berlin International Film Festival 2003
  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Gijón International Film Festival 2003
  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Chicago International Children’s Film Festival 2003
  • Βραβείο Καλύτερης Μουσικής, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους 2003

και αρκετά ακόμη διεθνή βραβεία!