Βιτούς

Μια ταινία του Fredy M. Murer

Ελβετία, 2006, 100′

Γλώσσα: Γερμανικά, ελληνικοί υπότιτλοι

Ο Βιτούς είναι ένα μικρό αγόρι, ένα παιδί-θαύμα, που έχει οξύτατη ακοή σα να είναι νυχτερίδα, παίζει πιάνο σαν βιρτουόζος και μελετά εγκυκλοπαίδειες από τα πέντε του χρόνια. Χωρίς καμία αμφιβολία, οι γονείς του βλέπουν σε εκείνον τα όνειρά τους να πραγματοποιούνται και περιμένουν από εκείνον να τον δουν κάποια μέρα να γίνεται διάσημος πιανίστας. Όμως, ο ιδιοφυής πιτσιρίκος, έχοντας κουραστεί από τις αυξημένες απαιτήσεις των γύρω του, προτιμά να παίζει στο εργαστήριο του εκκεντρικού παππού του, με τον οποίο αναπτύσσει μια σχέση τρυφερή και ποιητική. Ονειρεύεται να πετάξει και να έχει μια φυσιολογική παιδική ηλικία. Τελικά, με μια δραματική τροπή αποφασίζει να πάρει τη ζωή – κυριολεκτικά – στα χέρια του.

Θέματα: οικογένεια, μουσική

Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Fredy M. Murer

Γεννήθηκε στο Beckenried της Ελβετίας. Μεγάλωσε στο Altdorf και σπούδασε Σχέδιο και Φωτογραφία στο πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. Άρχισε να κάνει ταινίες στα μέσα της δεκαετίας του 1960. Τα πιο διάσημα έργα του είναι οι ταινίες “AlpineFire” (1985) και “Vitus” (2006). Από το 1992 έως το 1996, ήταν πρόεδρος της Ένωσης Ελβετών Κινηματογραφιστών. Ως πρωτοποριακός και ανεξάρτητος σκηνοθέτης, συνέβαλε σημαντικά στην αναγέννηση του ελβετικού κινηματογράφου.

Οι υπόλοιποι συντελεστές

Σενάριο: Peter Luisi, Fredi M. Murer, Lukas B. Suter
Μουσική: Mario Beretta
Ερμηνείες: Fabrizio Borsani, Teo Gheorghiu, Julika Jenkins, Bruno Ganz, Urs Jucher

Κριτικές

“Φτιαγμένο” για παιδικά φεστιβάλ, [το Vitus] είναι ένα εξαιρετικό δείγμα μιας κλασικής αφήγησης στον κινηματογράφο.
Variety

Η ταινία αποκτά μια τροπή που κλιμακώνεται συγκλονιστικά και καταφέρνει να ανταμείψει τόσο το κοινό όσο και το υπέροχο καστ της με ένα επάξιο και αληθινά εμψυχωτικό φινάλε.
Film Intuition

Βραβεία

  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Εθνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ελβετίας 2007
  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κοινού, Chicago International Film Festival 2006
  • Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Ηθοποιού, Undinde Awards Austria 2007

Trivia

Υποψήφιο για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Η μεγάλη συναυλία που παρακολουθούμε στην ταινία, δεν “στήθηκε”. Πρόκειται για κανονική συναυλία, με 1500 άτομα στο κοινό και είναι μάλιστα η πρώτη συναυλία του Teo στην αίθουσα Tonhalle. H παραγωγή του “Βιτούς” διοργάνωσε από το μηδέν μια συναυλία και ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιούνταν γυρίσματα κατά τη διάρκειά της, με αποτέλεσμα να υπάρξει ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον και τα εισιτήριά της να καλύψουν όλα τα έξοδα για την υλοποίηση της και τα γύρισμα.